open-navfaktor-logo
search
BiH i euro integracije
Čović: Zalagat ću se za donošenje evropskog ustava u BiH
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović obratio se večeras zastupnicima iz grupacije Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu na posebnoj video konferenciji posvećenoj 25. godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
20.01.2021. u 20:10
get url
text

Obraćanje prenosimo u cijelosti:

- Kao što svi znamo, BIH je multinacionalna država koja funkcionira na bazi priznanja i pune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda bez obzira na demografska kretanja i varijacije u njihovoj brojnosti na cjelokupnom teritoriju BiH. Aktualizacija tog potencijala je potrebna da bi se ispunile određene pretpostavke kako bi BiH zaživjela kao funkcionalna država, a u što skorije vrijeme kao punopravna članica zajednice evropske porodice i respektabilan član međunarodne zajednice.

Nažalost, atmosfera nepovjerenja između političkih predstavnika tri konstitutivna naroda često uzrokuje funkcionalan zastoj u institucijama i nazadovanje u provedbi ključnih reformi. Tek kada se sva tri konstitutivna naroda i svi građani u Bosni i Hercegovini budu osjećali sigurno, samouvjereno i bez brige da njihov identitet i politička prava nisu priznati, fokus će se s nacionalnih političkih platformi prebaciti na društveno-ekonomska pitanja. Da bi se to ostvarilo, kao ključni preduslov, bez daljnjeg odgađanja treba promijeniti Izborni zakon, znatno prije Općih izbora 2022. godine.

Nužno je da u skladu s prijedlogom našega komesara Várhelyija, pri svom posljednjem dolasku u Sarajevo, BIH dobije kandidatski status u julu 2021. godine čime bi mi u BiH bili u obvezi da prethodno usuglasimo i usvojimo Izmjene Izbornog zakona u prvih šest mjeseci ove, neizborne, 2021. godine. Pri tome, promjena Izbornog zakona ne smije biti cilj sam po sebi, već prvi bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilizaciji bez koje nema ni stabilizacije niti euroatlantskog puta BiH. U tom smislu smatram da mi, unutar Bosne i Hercegovine, moramo uraditi nužan iskorak te hitno usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva, a u skladu sa Odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, očekujemo razumijevanje i podršku međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja od vitalnog značaja za daljnju demokratizaciju i ostvarenje naše pune integracije u Evropsku Uniju. Zato ću se zalagati za donošenje evropskog ustava – onakvog kakav je primjeren, moguć i potreban za evropsku Bosnu i Hercegovinu, s kojim ona može ući u punopravno članstvo Evropske unije.

Naš novi Izborni zakon mora biti takav da integrira političku tradiciju jednakopravnosti i slobode, kako za svakog pojedinca tako i za sva tri konstitutivna naroda. Njim se mora uspješno razriješiti proturječje individualnih i grupnih prava, odnosno pomiriti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima s našim tradicionalnim ustavnim odrednicama. Evropska i bosanskohercegovačka politička tradicija mogu biti pomireni, budući da dijele pluralizam i multikulturalnost kao zajedničke odrednice.

Duboko sam uvjeren kako je to jedini način da izgradimo prosperitetnu državu, kroz uspostavu potpune jednakosti na svim razinama i na svakom pedalju BiH. Za dosljedno provođenje svih ovih principa u okviru euroatlantske perspektive BiH potreban je unutarnji politički dijalog orijentiran ka evropskim političkim vrijednostima, a on zahtijeva vanjski poticaj, pa čak i aktivne vidove potpore u obliku posredovanja.

Svi se slažemo da BiH svoj ustavni okvir mora uskladiti sa svojim temeljnim ustavnim načelima i normama koje proizlaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. To je dvostruki izazov za nas vrijedan svakog truda koji nam omogućava da uistinu napravimo civilizacijski iskorak i dokažemo pripadnost prostoru evropskih vrijednosti. Držim da je to moguće postići ne gubeći iz vida ustavnu kategoriju konstitutivnosti naroda, koja zauzima središnje mjesto u ustavno-pravnoj tradiciji Bosne i Hercegovine, a potom i odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i važećim presudama Evropskog suda za ljudska prava koje čekaju izvršenje od strane Bosne i Hercegovine. Koristim ovu prigodu još jednom potvrditi punu posvećenost hrvatskih predstavnika u zajedničkom radu na realizaciji zaključaka Evropske komisije djelovanjem u okviru nadležnih institucija na državnoj razini.

Temeljem prioriteta na našem evropskom putu, posebno je važno istaknuti da su lokalni izbori u Gradu Mostaru održani krajem decembra prošle godine - prvi put nakon 12 godina. Iako su dočekani kao prijeko potreban pomak, ne mogu se ne spomenuti brojne teške nepravilnosti koje su duboko kompromitirale integritet izbora i izazvale val nepovjerenja u rad institucija – u prvom redu Centralne izborne komisije BiH i izborne rezultate. Na sve nepravilnosti s kojima smo se suočili u ovom periodu redovno sam upozoravao EPP kao našu političku grupaciju, ali i brojne druge EU zvaničnike i međunarodne zvaničnike u BiH.

Ipak, izbori su okaljani fiktivnim glasačima i glasanjem s lažnih adresa kako bi se izmijenila izborna volja u gradskim područjima s pretežno hrvatskim stanovništvom, isto kao što je došlo i do noćnog brojanja, ponavljanja brojanja, manipuliranja izbornim ishodom i, pored svega toga, jednomjesečnog brojanja glasova. Iako je HDZ BiH ostvario apsolutnu pobjedu i još jednom zadobio snažnu podršku građana, procijenjeno je kako nam je otuđeno otprilike 2000 glasova. Zbog svega navedenog, Hrvatski narodni sabor BiH podnio je kaznene prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanske županije u nastojanju očuvanja integriteta procesa. Također, uvidjevši da su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje adrese zatražili smo ponavljanje izbora u jedinicama u kojima su pokušali manipulirati rezultate, zanemarujući demokratsku volju. Ovim putem još jednom i svima vama okupljenima ponavljam poziv da zauzmete asertivan stav i jači angažman kako bi se u Mostaru i BiH bez sumnje spasila demokratija, izborna volja i, na koncu, vladavina prava kao jedna od ključnih stavki u našem napredovanju ka EU.

Saradnja s evropskim partnerima oduvijek je bila naša opredijeljenost. U toj suradnji, ali i u porodičnom duhu ovog razgovora, moram istaknuti kako se Bosna i Hercegovina nalazi pred neizdrživim teretom migracijskih naleta. Kao društvo koje je opterećeno različitim i simultanim izazovima, nalazimo se u drugoj krizi koju nismo prouzrokovali niti birali. Dakako, duboko cijenimo pomoć i angažman EU u rješavanju ovog pitanja. No BiH mora iznaći bolje i učinkovitije rješenje – ne ugrožavajući pri tome vlastito stanovništvo, stabilnost, partnerstva i prosperitet. Svjesni smo kako smo u ovom pitanju najvećim dijelom tranzicijska zemlja, ali ne možemo dozvoliti da se ova kriza, rukovođena jednostranim, nekoordiniranim i neplanskim potezima u organizaciji Ministarstva sigurnosti, nekontrolirano prelije na BiH u potpunosti. Humanitarni aspekt ovog pitanja je zabrinjavajući i nepobitan, ali je isto tako nepobitna stabilnost i zaštita naše domovine i građana koji su naša primarna odgovornost.

U svjetlu daljnje aktualizacije predanog promišljanja euro-atlantske budućnosti Bosne i Hercegovine, koristim ovu priliku pozvati vas na Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju koja će se održati 18. marta u online i offline formatu, a koja će se baviti transformacijskim potencijalom euroatlantskim procesa u Bosni i Hercegovini. Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini će zajedno s akademskom zajednicom u Republici Hrvatskoj pružiti platformu za razgovor s domaćim i međunarodnim zvaničnicima i stručnjacima o BiH kao budućoj članici Evropske unije i NATO-a. Vaš doprinos, kao članova velike porodice EPP-a za sve nas bio bi duboko cijenjen doprinos.

Želim još jednom iskazati svoju neupitnu posvećenost evropskoj budućnosti BiH koja je ostvariva isključivo uz dužno poštovanje jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, kao natkrovljujuće ustavne kategorije koja je izravno u funkciji potpore vladavine prava, prioritetne u procesu pristupanja EU-u, njena temeljna vrijednost i pretpostavka ustavne stabilnosti BiH. Poštovanje svih ustavno i zakonski propisanih institucionalnih procedura, mehanizama i aktera u skladu sa ustavnim nadležnostima preduvjet je ispunjavanja svih obveza na putu ka Evropskoj uniji, ali i trajne stabilizacije unutarnjih prilika u BiH.

Na koncu, upućujem iskrene zahvale na Vašoj svesrdnoj potpori i zalaganju kojega pružate evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te traženju rješenja unutar BiH, ohrabrujući i podstičući dijalog legitimno-demokratski izabranih političkih predstavnika tri konstitutivna i ustavno jednakopravna naroda u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.