open-navfaktor-logo
search
Sastala se dva HDZ-a
Čović zahvalio Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zadovoljni su razgovorom dvije sestrinske stranke u petak Slavonskom Brodu, a Ćović je Plenkoviću zahvalio i na mudrom političkom vodstvu.
28.02.2020. u 20:56
get url
text

- Drago mi je da smo danas imali mogućnost razgovarati, kao dvije sestrinske i dvije bratske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zanimati se za aktualna događanja u EU i Hrvatskoj - rekao je Čović nakon sastanka dva stranačka predsjedništava. 

 To je bila i prilika da, kako je rekao, na primjeren način zahvali predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu, prenosi Hina.

 - To nam osigurava, kao političkom narodu u Bosni i Hercegovini da se borimo i izgrađujemo svoju jednakopravnost kao konstitutivan narod koji može osigurati legitimno predstavljanje svog konstitutivnog naroda na razini čitave Bosne i Hercegovine - istaknuo je Čović.

Dodao je da ima puno projekata na kojima zajednički rade već tri-četiri godine i koji su u najvećoj mjeri realizirani, a imaju, kazao je, i puno planova ispred sebe o kojima su danas razmijenili mišljenja s hrvatskim ministrima i predsjednikom Vlade. 

Andrej Plenković također je rekao da mu je drago zbog još jednog redovnog dijaloga dvije Hrvatske demokratske zajednice o važnim pitanjima za odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za položaj Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda i za sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima tokom predsjedanja Vijećem EU, a odnose se na temu proširenja, na odnose sa zemljama jugoistoka Evrope koji su se u posljednja dva mjeseca intenzivirali kao nikada prije.

- Želimo da se nastave prometni i privredni projekti te aktivnosti Ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji niz godina podržava projekte u kulturu i prosvjeti i sve što je važno za identitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini - rekao je Plenković.

Istaknuo je da su u mandatu ove Vlade otvorena dva dodatna konzulata u Livnu i Vitezu, uspostavljena je direktna avio linija između Zagreba i Mostara, dva predstavništva HGK i dva dopisništva HRT-a. Intenzivna robna razmjena, izgradnja mostova Svilaj i Stara Gradiška - to su prioriteti, istaknuo je.

 - Na tom tragu politička saradnja dva HDZ-a temelj je kvalitetnog, partnerskoga, iskrenog donosa koji pridonosi rješavanju svih otvorenih pitanja - zaključio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.