open-navfaktor-logo
search
Dom naroda PSBiH
Čović za četiri mjeseca 11 puta bio u službenoj posjeti Hrvatskoj, Špirić nije nigdje
Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za četiri mjeseca 11 puta bio je u službenoj posjeti Hrvatskoj, dio je odgovora na zastupničko pitanje o službenim putovanjima članova kolegija Doma naroda bh. Parlamenta od početka jula do početka novembra 2021. godine.
22.01.2022. u 20:40
get url
text

Tako je na sastanke s visokim dužnosnicima Hrvatske išao u Zagreb, Dubrovnik i Split, a bio je i na spajanju Pelješkog mosta te u službenim posjetama Splitu i Zadru. Tada je bio zamjenik predsjedavaućeg Doma naroda.

Tek za manji broj ovih susreta javnost je obaviještena kroz saopćenja njegovog ureda u Parlamentu BiH. Tema razgovora je skoro po pravilu bila ista - izmjena Izbornog zakona BiH i "legitimno predstavljanje".

O većini pak posjeta nije bilo saopćeno ni slovo, barem ne iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz čijih su sredstava plaćena službena putovanja.

Prema dostavljenom odgovoru na zastupničko pitanje, Čović je bio i u Ljubljani na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u organizaciji Evropske pučke stranke, te u službenoj posjeti Beogradu.

U pravilu su posjete bile dvodnevne. Sva službena putovanja Čovića obavljena tokom četiri mjeseca koštala su oko 7.800 KM.

U odgovoru na zastupničko pitanje o službenim putovanjima članova kolegija Doma naroda od 1. jula do 8. novembra navedeni su i podaci o službenim putovanjima Bakira Izetbegovića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

Po tim podacima Izetbegović je od 23. do 27. septembra bio na Desetom sastanku predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope o aktuelnim pitanjima proširenja Evropske unije, te u službenoj posjeti Austriji gdje se susreo s bh. dijasporom. Potom je bio na sastanku predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, te početkom novembra u službenoj posjeti Istanbulu. Troškovi ovih putovanja iznosili su oko 3.400 KM.

Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, prema podacima, od početka jula do početka novembra nije išao nigdje.

{$galerijaFotografija}

Službena putovanja članova Kolegija Doma naroda PSBiH od jula do novembra 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.