Četvrtak, 22.02.2024.
FOTO: fena (arhiv)

Čović za četiri mjeseca 11 puta bio u službenoj posjeti Hrvatskoj, Špirić nije nigdje

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za četiri mjeseca 11 puta bio je u službenoj posjeti Hrvatskoj, dio je odgovora na zastupničko pitanje o službenim putovanjima članova kolegija Doma naroda bh. Parlamenta od početka jula do početka novembra 2021. godine.

Tako je na sastanke s visokim dužnosnicima Hrvatske išao u Zagreb, Dubrovnik i Split, a bio je i na spajanju Pelješkog mosta te u službenim posjetama Splitu i Zadru. Tada je bio zamjenik predsjedavaućeg Doma naroda.

Tek za manji broj ovih susreta javnost je obaviještena kroz saopćenja njegovog ureda u Parlamentu BiH. Tema razgovora je skoro po pravilu bila ista - izmjena Izbornog zakona BiH i "legitimno predstavljanje".

O većini pak posjeta nije bilo saopćeno ni slovo, barem ne iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz čijih su sredstava plaćena službena putovanja.

Prema dostavljenom odgovoru na zastupničko pitanje, Čović je bio i u Ljubljani na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u organizaciji Evropske pučke stranke, te u službenoj posjeti Beogradu.

U pravilu su posjete bile dvodnevne. Sva službena putovanja Čovića obavljena tokom četiri mjeseca koštala su oko 7.800 KM.

U odgovoru na zastupničko pitanje o službenim putovanjima članova kolegija Doma naroda od 1. jula do 8. novembra navedeni su i podaci o službenim putovanjima Bakira Izetbegovića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

Po tim podacima Izetbegović je od 23. do 27. septembra bio na Desetom sastanku predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope o aktuelnim pitanjima proširenja Evropske unije, te u službenoj posjeti Austriji gdje se susreo s bh. dijasporom. Potom je bio na sastanku predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, te početkom novembra u službenoj posjeti Istanbulu. Troškovi ovih putovanja iznosili su oko 3.400 KM.

Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, prema podacima, od početka jula do početka novembra nije išao nigdje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh