open-navfaktor-logo
search
Nakon Beograda
Čović: Vučić može otići na svaku svjetsku destinaciju, nije svejedno šta će kazati o BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, posjetio je danas Tuzlu povodom obilježavanja 30 godina rada stranke na ovom području. Posjeta je bila prilika da Čović progovori i o jučerašnjoj večeri u Beogradu, na kojoj je njega i člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika, ugostio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
13.10.2020. u 15:53
get url
text
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

- Moramo se koncentrirati na susjedstvo. Naša tri susjeda su osnova naše unutrašnje stabilnosti. Ako to potcijenimo, imamo ozbiljnih problema. Vjerujem da je i ovo jedan od načina komunikacije - rekao je Čović.

Dodao je da smatra da ne treba dopustiti da prođu godina ili dvije da se "popunjavaju rupe u komunikaciji".

- Želim da Hrvatska, Crna Gora i Srbija budu pravi susjedi i da dođemo svi tamo gdje je Hrvatska već izvijesno vrijeme. Moramo ispuniti mnogo stvari da bismo dogodine dobili kandidatski status za EU, a sigurno to ne možemo ostvariti bez naših prijatelja - rekao je Čović.

Čović je na kritike jučerašnjeg sastanka odgovorio rekavši "da je svaki sastanak koji se radi u dobroj nakani, dobar i za BiH".

- Onaj ko svojata sebi BiH, najviše šteti BiH. Pozivati se na probosnastvo, na patriotizam u BiH, mislim da je nakaradno promišljanje politike. Mi imamo svoj Ustav, koji je precizno definirao šta je BiH. Institucije BiH moraju predstavljati BiH na onim nivoima gdje se to zahtijeva. Znači, ako neko govori u ime Predsjedništva BiH, mora biti odluka Predsjedništva, a ne nekog člana. Ako sam u ulozi da predstavljam Parlament BiH, to moraju biti stvari o kojima se raspravljalo. Konkretno, kada sam se opredijelio da odem u Beograd, na Kolegiju (Doma naroda BiH, op. a.) na kojem su bili Nikola Špirić i Bakir Izetbegović, dogovorili smo se oko toga da Dragan Čović ide u Beograd - rekao je predsjednik HDZ-a.

Dragan Čović u Tuzli

Dodao je da su, stoga, kritike nekorektne te da je na neku destinaciju mogao otići i bez toga da bude predstavnik nekog nivoa vlasti.

Na pitanje da li su sastanci u Zagrebu, a potom u Beogradu, plod strateške relacije dviju zemalja, Čović je odgovorio:

"Meni je žao što oni nemaju nikakve relacije, a ne strateške. Ovo je malo drsko što ću kazati, ali kada ste imali predstavnike Beograda i Zagreba u bilo kakvoj komunikaciji. To nije dobro, jer su to naši susjedi".

Istakao je da, ipak, ništa nije slučajno.

- Kako će biti slučajno ako ja pravim razgovor s gospodinom Plenkovićem, a sa mnom je gospodin Izetbegović. Razgovarali o svim temama i predočili javnosti. Sinoć opet ja u Beogradu u razgovoru s Vučićem i Dodikom, sutra neko treći - pojasnio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH, između ostalog, danas je za sebe rekao da smatra da je ključni čovjek za evropski put BiH.

- Ne vidim razloga da se otvaraju pitanja naših susjeda. Za Hrvatsku se može smatrati da je najveći prijatelj BiH po pitanju njene stabilnosti, cjelovitosti i euroatlanskih integracija. Veliki su benifiti jučerašnjeg sastanka. Toliko smo stvari spustili na zemlju i sebi olakšali. Nama je zajedničko da želimo evropski put. Za razliku od nas, Vučić može otići na svaku svjetsku destinaciju, i ide. Sastaje se s predsjednikom SAD-a, ne tako davno s predsjednikom Francuske, kancelarkom Merkel... Nije svejedno šta će Vučić kazati o BiH. Zbog toga su ovi sastanci prevažni. Isto mislim za Milanovića i Plenkovića - zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.