open-navfaktor-logo
search
Optimističan
Čović: Vrlo smo blizu dogovora o Predsjedništvu BiH
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako na predstojeće razgovore o Izbornom zakonu BiH s međunarodnim zvaničnicima izlaze s jasnim stavovima - isključivo realizacija Sporazuma iz Mostara koji je potpisan 17. juna prošle godine, naglasivši kako su vrlo blizu dogovora o Predsjedništvu BiH te da je optimističan da će taj dio posla završiti u nedjelju.
02.07.2021. u 13:42
get url
text

- Što se tiče HDZ-a imamo jasne stavove koje smo iznijeli i mislimo da su oni prihvatljivi jer uvažavaju sve presude Suda u Strazburu i presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i kada je u pitanju Dom naroda FBiH. Te modele smo jasno predočili i obrazložili više puta i nadam se da ćemo u nedjelju doći do nekog bilateralnog dogovora - kazao je Čović nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Po njegovim riječima, moguće je da se prema tom dogovoru u jednoj ograničenoj mjeri korigira i Ustav BiH.

- Tu smo vrlo jasno kazali da to može biti baš ograničenog karaktera, tipa da se riječ Hrvat kao imenica, Bošnjak i Srbin mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski ako time rješavamo neki problem ili ako se slučajno dogovorimo da biramo u Federaciji indirektno dva člana Predsjedništva i slično. To su te simbolične promjene i mislim da više kapaciteta u ovom trenutku za izmjene Ustava nemamo - poručio je Čović. 

Izrazio je nadu da će u nedjelju biti obavljen značajan dio razgovora.

- Nadam se da će jedan značajan dio razgovora biti završen u nedjelju i tek onda slijedi ozbiljan i veliki posao jer sve što eventualno i dogovorimo i napravimo kao iskorak treba u parlamentarnoj proceduri i pripremiti i treba proći interresornu radnu skupinu koju čine sve stranke - pojasnio je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su bliže dogovoru o Domu naroda ili Predsjedništvu, naglasio je kako su vrlo blizu dogovora o Predsjedništvu BiH te da je optimističan da će taj dio posla završiti u nedjelju.

- Bit će intenzivni razgovori i vjerujem da ćemo bar za jedno pitanje naći konačan dogovor u nedjelju - poručio je Čović.

Dodao je kako će razgovori biti vođeni u formatu: predstavnici SDA s međunarodnom zajednicom, predstavnici HDZ BiH s međunarodnom zajednicom i onda svi zajedno, a osim njega, pregovarački tim HDZ-a BiH činit će, među ostalim, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Marinko Čavara i Josip Merdžo.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a na današnjoj sjednici razgovaralo je o aktivnostima vezanim uz izmjene Izbornog zakona BiH (i ograničenim izmjenama Ustava BiH) te o djelovanju institucija HNS-a nakon održanog zasjedanja Sabora.

Govora na današnjoj sjednici HNS-a bilo je i o predstojećoj posjeti izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, koji će sutra doputovati u Bosnu i Hercegovinu i obaviti niz sastanaka. Čović je za nedjelju najavio ovaj sastanak, i to u Sarajevu, kazavši kako će HDZ-ova delegacija doći sa poznatim zahtjevima i stavovima, sadržanim u sporazumu potpisanom prošle godine u Mostaru.

- Da budem do kraja jasan, to neće biti nikakav 'Dayton 2', kako možda neko priželjkuje ili najavljuje - rekao je Čović.

Podsjećamo, HNS je 4. juna na Saboru usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da je neophodna reforma izbornog zakonodavstva u BiH koja mora osogurati pravo i izvjesnost svakom konstitutivnom narodu da slobodno i samostalno izabere vlastite političke predstavnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.