open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čović: Vijeće ministara do Nove godine, o Vladi FBiH dogovor sa SDA za mjesec
Kada je u pitanju formiranje federalne vlade, Čović kaže kako se paralelno razgovara i o reformi Federacije, posebno izbornom zakonu
25.11.2019. u 16:27
get url
text

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da će za petnaestak dana biti završene sve procedure oko formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH te da bi proces usuglašavanja ministara i njihovih zamjenika trebao biti završen do novogodišnjih praznika.

Naveo je kako HDZ BiH ima svoje prijedloge i imena u Vijeću ministara, i to za tri ministra (finansija, civilnih poslova i pravde) i tri zamjenika ministra (vanjskih poslova, vanjske trgovine i obrane).

 - S te strane HDZ BiH će se držati svoga načela, odnosno iskusnih i mladih ljudi, ali i dovoljnog broja zastupljenosti oba spola- kazao  je Čović.

Kada je u pitanju formiranje federalne vlade, Čović kaže kako se paralelno razgovara i o reformi Federacije, posebno izbornom zakonu.

- Otvorili smo proces kako reorganizirati Vladu FBiH zajedno sa SDA i nadam se da ćemo uspjeti za oko mjesec dana usuglasiti stav -  mišljenja je Čović, dodajući da im je želja prije uspostave Vlade FBiH napraviti promjene kako bi iz Vlade "nestala neustavna ministarstva i došla neka druga koja su potrebnija za ovo vrijeme, kao naprimjer ministarstvo za porodicu, mlade ili demografiju.

Čović je na kraju čestitao svima koji slave Dan državnosti BiH i pozvao sve koji vole ovu državu da što prije osiguraju jednakopravnost Hrvata, Srba, Bošnjaka i drugih jer je to, kako je kazao, osnova funkcioniranja BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.