open-navfaktor-logo
search
Opći sabor HDZ-a
Čović u Zagrebu govorio o reorganizaciji BiH: Hrvati su izloženi pokušaju majorizacije, morali smo odgovoriti
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u subotu da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda te je upozorio kako su Hrvati izloženi pokušaju majorizacije i da su na to morali odgovoriti.
11.06.2022. u 13:59
get url
text

- Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlantski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU-a i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka - hrvatski HDZ - rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. općem saboru HDZ-a.

Dodao je kako danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, ni Vijeće ministara, kao ni Parlamentarna skupština BiH, javila je Hina.

- To je iskušenje koje nismo imali od Dejtona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvom nivou - rekao je Čović te je upozorio da su posebno Hrvati izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Iznaći rješenja u dogovoru sa Plenkovićem

- Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ-om BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na vanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH - kazao je.

Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te je izrazio nadu da će i u dogovoru s hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja niko neće moći reći da su protuustavna, antidejtonska ili anticivilizacijska.

Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za Opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

- Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju - uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno - poručio je.

Pitanje Hrvata u BiH stalna tema u međunarodnim forumima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je da je to tema na kojoj godinama zajednički ustrajno rade te su na to koncentrirani u svim razgovorima sa svim partnerima i saveznicima.

- Pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema u međunarodnim forumima. Danas je tema stalno, a ona je nametnuta prije svega radu hrvatske Vlade, hrvatskog HDZ-a i HDZ-a BiH te njihovih drugih prijateljskih stranaka - kazao je Plenković.

Također, pozdravio je dolazak na Opći sabor HDZ-a i predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog sekretara EPP-a Thanasisa Bakolasa.

- Kako podržati status kandidata za Ukrajinu a ne razgovarati o kandidacijskom statusu za BiH? - upitala je potpredsjednica Evropske komisije i potpredsjednica EPP Dubravka Šuica, podsjetivši da će se iduće sedmice u Evropskoj komisiji razgovarati o statusu kandidata Ukrajine za članstvo u EU.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu Narodne skupštine Srbije Tomislav Žigmanov zahvalio je predsjedniku HDZ-a Plenkoviću na svemu što čine za dobro hrvatskog naroda u Republici Srbiji te svim članovima HDZ-a na podršci zbog koje je, kako je rekao, opstojnost Hrvata u Srbiji daleko izvjesnija.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović također je zahvalio na zajedništvu i dodao da je hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, iako brojčano malena, u zajedništvu i pomoći Hrvatske - snažna i vitalna, navodi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.