open-navfaktor-logo
search
Brisel
Čović u obraćanju EP-u: Bez odgađanja treba promijeniti izborno zakonodavstvo
Neprihvatljivo je da se svi stanovnici Bosne i Hercegovine, neovisno o svom nacionalnom izjašnjavanju, ne mogu kandidovati na izborima za pojedine političke funkcije. Isto tako, neprihvatljivo je da se Hrvati u Bosni i Hercegovini, iako konstitutivni narod, u velikom dijelu građani EU-a, ne osjećaju sigurno, poručio je danas u Briselu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović.
15.03.2022. u 17:17
get url
text

Obraćajući se članovima Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, Čović se na početku osvrnuo na napore međunarodne zajednice usmjerene na zaustavljanje rata u Ukrajini.

- Nedvosmisleno se pridružujem liderima i institucijama Evropske unije u izražavanju jedinstva i podrške te najoštrije osude agresije i invazije Ruske Federacije na suverenu Ukrajinu - rekao je Čović.

Dodao je da mi u Bosni i Hercegovini posebno suosjećamo, u ovim teškim danima, s građanima Ukrajine.

- Mogu osobno posvjedočiti patnju izbjeglih iz Ukrajine, pogotovo žena i djece, stotinu njih već smo smjestili u Međugorje i Mostar, gdje su primljeni otvorenog srca - rekao je Čović, podsjećajući kako je i u njegovoj domovini prije 30 godina počeo tada najkrvaviji rat na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Čović je naveo kako na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i svi njezini građani "već četvrt stoljeća grade BiH".

- Danas u Domu naroda PSBiH i dalje snažno zagovaramo našu budućnost u okrilju EU-a, nastojeći ostvariti prijeko potrebne pomake, duboko uvjeren kako možemo ostvariti naš put - naveo je Čović.

Kazao je kako su svjesni da je pred njima još puno posla do sticanja statusa kandidata. Rekao je kako je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja može biti funkcionalna isključivo ako postoji puna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana.

- Potrebno je osigurati jednakost i paritet među trima konstitutivnim narodima sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, koji se nažalost sve češće krši u ime dominacije demografski brojnijeg naroda, osobito u Federaciji BiH - rekao je Čović.

To je nazvao anomalijom koju je potrebno ukloniti. Ukoliko se to uspije, "otklonit ćemo kršenja ljudskih prava, negativnu dominaciju, ali i djelovanje malignih aktera, te osigurati stabilnost i nastavak puta BiH prema članstvo u EU-u i NATO savezu", istakao je Čović.

Rekao je kako je "politička dominacija predstavnika jednog naroda nad drugim dovela do vrhunca nepovjerenja među političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda, te uzrokovalo zastoj u provođenju ključnih reformi u zemlji".

- Neprihvatljivo je da se svi stanovnici Bosne i Hercegovine, neovisno o svom nacionalnom izjašnjavanju, ne mogu kandidovati na izborima za pojedine političke funkcije. Isto tako, neprihvatljivo je da se Hrvati u Bosni i Hercegovini, iako konstitutivni narod, u velikom dijelu građani EU-a, ne osjećaju sigurno. Politička prava Hrvata u BiH nisu ni priznata ni jednaka sa političkim pravima druga dva naroda - ustvrdio je Čović.

Dalje je naveo kako Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoje izborno zakonodavstvo s temeljnim ustavnim načelima i normama koje proizilaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Vjerujem da je moguće postići održivo rješenje - rekao je Čović, dodajući kako je podrška evropskim institucija duboko cijenjena i značajna kako bi se došlo do održivog rješenja.

- Uloga, važnost i odgovornost međunarodne zajednice se ne smije zanemariti niti podcijeniti. Bez snažnijeg djelovanja međunarodne zajednice mi se sami nećemo dogovoriti, zato je vaša odgovornost ovdje povijesno velika - naveo je Čović, te zaključio:

- Kako bismo žurno izašli iz ovog procjepa i nesigurnosti, kao ključni preduvjet bez daljnjeg odgađanja treba odmah promijeniti izborno zakonodavstvo. Time bi se značajno relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata u FBiH, stabiliziralo stanje u cijeloj državi, a to je najbitnije, omogućilo da se steknu formalno-pravni preduvjeti za održavanje općih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.