open-navfaktor-logo
search
Sjednica HNS-a
Čović: U BiH je izražen paraobavještajni sistem, time se moramo pozabaviti
Na sjednici Predsjedništva HNS-a pored ostalog govorilo se o ključnim tačkama rada HNS-a, sigurnosnim pitanjima, te o sjednici u julu na kojoj će razgovarati kuda ide BiH.
28.06.2019. u 14:54
get url
text

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru Dragan Čović, predsjednik ovoga tijela, je naglasio da se budžet na nivou BiH mora usvojiti kako se to učinilo i na svim nivoima do BiH, jer su posljedice u vezi s tim ogromne.

-On je već sedam mjeseci u Predsjedništvu BiH, red bi bio da ga Predsjedništvo da u Zastupnički dom da se usvoji, da imamo budžet bez obzira da li vlast fukcioniše ili ne. Sada se prave bajpasi, što nije prvi put. Od vikenda odluka o privremenom finasiranju je istekla, drugim riječima mi već za drugi dio godine nemamo odluke o privremenom finasiranju - kazao je Čović.

Tvrdi kako su na nedavnom sastanku sa SDA naznačili da je to jedno od iskušenja, za koje moraju zajedno naći odgovor.

-Opet možemo igrati na igru, da donesemo opet neku privremenu mjeru, ali tim samo kupujemo vrijeme i skrivamo probleme ispod tepiha. Moramo odgovorno sjesti i vidjeti kako to riješiti, da bilo ko ne bi ispaštao zbog toga - dodao je Čović, naglasivši da ima dovoljno vremena i da se nada da će Vijeće ministara pričati vrlo odgovorno, ne samo o toj temi, već i drugim.

Po pitanju skorog sastanka, medijima je kazao kako "redovno sjedaju", ali da mu se čini da su igre u pitanju, da se kupuje vrijeme, stvara ambijent i čekaju krize.

-Što hitnije treba uspostaviti Vijeće ministara, za što postoje sve pretpostavke - naglasio je.

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je danas o postojanju parasistema u različitim segmentima bh. društva, naročito u vidu najavljenog prisluškivanja novinara i medija.

-Tu smo se najviše zadržali. Danas je osjećaj da u BiH, ne samo da nemamo funkcionalnu pravnu državu, na jedan način kako bi to neko prikazao kroz ove institucije koje se u posljednje vrijeme guraju u eter zato što je neko izgubio utjecaj u obavještajnom sektoru. Mi smo duboko uvjereni da jedan narod, čak jedna stranka, jedna politika i par pojedinaca upravljaju čitavim sektorom. To je jasno, bez imalo dvojbi - naveo je Čović, te na upit novinara kazao da misli na SDA, te da se to mora staviti pod nadzor Parlamenta.

-Otkud nekom pravo privatnosti u tom dijelu ili da mi nagađamo da li se vi sad kao novinari prisluškujete. Evo, to smo imali ovih dana, i mi kao šutimo. Bezbroj takvih aktivnosti je bilo i u proteklom vremenu. Imali ste nedavno raspravu i oko toga da li hrvatski sistem djeluje u BiH kroz različite forme ekstremizma i djelovanja. Tako da se takve informacije stalno izbacuju za potrebe dnevnog trenutka i onda se mi njima bavimo ukrug. Ja lično mislim da je jedna od ključnih stvari kojima se moramo pozabaviti, paraobavještajni sistem, koji je izražen u BiH - poručio je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a pored ostalog govorilo se o ključnim tačkama rada HNS-a, sigurnosnim pitanjima, te o sjednici u julu na kojoj će razgovarati kuda ide BiH.

-Kada je u pitanju sigurnosni segment primarna su iskušenja koja imamo s migrantima, i kako dalje ići i našoj neaktivnošću kao države da nešto zaustavimo - naglasio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.