VEZANI TEKST - Udruženo negiranje genocida: Čović i družina iz HDZ-a su godinama glasali protiv zabrane ili suzdržano

Komentirajući nedavna događanja u Parlamentu BiH, Čović je ustvrdio kako je u javnosti stvorena "lažna priča o onome što se događalo na sjednici Doma naroda".

- Napravili smo grešku jer smo prihvatili da ne izlazimo u medije dok traje proces razgovora, nego da u medije samo izlaze predstavnici Evropske unije i američke administracije, i tada je stvorena lažna priča kako su Hrvati, odnosno nas troje iz Doma naroda, radili na poništenju zakona o negiranju genocida u Srebrenici – kazao je Čović.

Dodao je kako se u Parlamentu "nije glasalo o poništavanju zakona o zabrani negiranja genocida, jer takav zakon niti ne postoji, već samo odredbe Krivičnog zakona".

- Mi smo se izjašnjavali o zaključcima HDZ-a i SNSD-a. Tražili smo rješenje koje bi dovelo do zakona koji će na sličan način odgovoriti na pitanje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, jer je evidentno da se nametnuti povući neće – dodao je Čović.

Naglasio je kako Hrvati imaju isključivo svoje interese koje će štititi.

- Ne zanima nas strategija niti separatista niti unitarista. Želimo očuvati domovinu Bosnu i Hercegovinu – poručio je Čović.