open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čović s čelnicima boračkih udruženja HVO-a: Hrvati neće kroz "ulicu" ostvarivati prava
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se u četvrtak s rukovodstvom boračkih udruženja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).
28.07.2022. u 21:16
get url
text

Sastanak je održan nakon stalnih ratnohuškačkih poruka, poziva na nasilje, koji se čuju sa organiziranih protesta u Sarajevu, pod plaštom i organizacijom svih bošnjačkih političkih stranaka, pozicija i opozicije, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

- Prijeteće poruke koje su upućene na protestima u Sarajevu služe odavanju počasti svim bošnjačkim političarima, koji se nisu javno od njih ogradili, već su bili dio njih. Šta Hrvati mogu očekivati ​​sutra, kada će ispred ratnih zastava BiH Vojska, hajke, pritisci i Ured visokog predstavnika (OHR) također su podlegli prijetnji i donijeli "kompromisno rješenje", opet, kao i svi prethodnici, na štetu Hrvata u Bosni i Hercegovini - pita se čelništvo Udruženja hrvatskih branitelja HVO-a.

- Pored mržnje, retoričke poruke koje čujemo iz svih medija, iz bošnjačkog političkog vrha, imaju jedan cilj - rat - istaknuto je na skupu.

- Da ne spominjemo strašne poruke i takozvano brojanje - dodaje se.

- Otvoreno prijete cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima, želeći da dovrše ono što ranije nisu mogli, da unište Hrvate na političkom, kulturnom, ekonomskom, vjerskom i svakom drugom nivou - ocijenjeno je na skupu.

Konstatovano je da sadašnje uređenje Bosne i Hercegovine nije dobro, ali da i pored svih razlika imamo nešto zajedničko, niko nije zadovoljan ovakvom Bosnom i Hercegovinom. Neviđena količina mržnje, poziva na nasilje i ratne retorike ugrožavaju državu Bosnu i Hercegovinu, za šta su odgovorni Bošnjaci, najbrojniji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se kroz Hrvatski državni sabor u borbi za ustavnu ravnopravnost i legitimno predstavljanje.

- Hrvatski narod će danas u zajedništvu znati zastupati i braniti svoje vrijednosti, braniti ih kroz dijalog i viziju moderne BiH, članice euroatlantskog saveza, progresivne zemlje, u kojoj ćemo zadržati mlade. ljude i njihove porodice, a ne zamijeniti ih robotima i robotikom - zaključeno je.

Dodaje se da je sada posljednji put da se sjedne i dogovori šta je dobro za sve u BiH i krene u budućnost, bez rata i prošlosti.

Na održanom sastanku rukovodstvo boračkih udruženja HVO-a podržalo je Čovića i njegove kontinuirane napore u pronalaženju kompromisnog i mirnog rješenja za budućnost BiH.

- Hrvati ne žele kroz "ulicu" ostvarivati svoja prava. Ne podržavamo proteste. Želimo da demokratskim putem tražimo rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno ravnopravna i konstitutivna naroda. I dijaloga - istakli su.

Hrvatsko vijeće obrane, podsjeća Udruženje hrvatskih branitelja HVO-a, dalo je odlučujući doprinos očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine. Politička stabilnost je osnova za vladavinu prava, ekonomski rast, demografsku obnovu i opći napredak BiH kao države i Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Sagovornici su se složili da je potrebno što prije postići najširi politički i društveni konsenzus, te osigurati stabilnu političku klimu i institucionalni kapacitet za brže sprovođenje svih neophodnih reformi na putu ka EU i NATO-u. Osigurati puni suverenitet BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i njen suverenitet, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.