open-navfaktor-logo
search
Preći na višu fazu
Čović: Rješenja imamo od 2009. godine, samo je pitanje želimo li nešto uraditi ili ne
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Banjoj Luci da neće biti više bilateralnih razgovora sa SDA.
07.06.2021. u 14:14
get url
text

- Razgovore smo iscrpili i sada trebamo preći na jednu višu fazu. Nadam se da ćemo u junu sa SDA i sa svjedocima našeg dogovora, predstavnicima EU-a i američke administracije, usaglasiti i da onda pređemo zajednički razgovarati. Jasno nam je da to mora doći u Parlament i da tamo moraju odlučivati drugačije grupe ljudi - kazao je Čović.

On je kazao i da u FBiH kroz dvije izborne jedinice treba osigurati izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Vrlo je jasan stav SNSD-a o izboru iz RS-a. U našoj raspravi, sa Izetbegovićem, rekao sam da onda možemo imati asimetriju, RS i FBiH, kako se recimo bira predsjednik RS-a u odnosu na predsjednika Federacije. To je jedan od modaliteta. Međutim, nije realno da to prođe kod bošnjačke strane i više sam to doživio kao jedan taktički potez. Lično mislim da rješenja imamo od 2009. godine, a samo je pitanje da li želimo nešto uraditi ili ne - rekao je Čović.

Dodao je i da, kada je u pitanju Mostar, odnosno HNK kanton, to podrazumijeva izmjenu Ustava kako bi se osigurala konstitutivnost srpskog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.