- Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i ideja o svim predstojećim političkim aktivnostima koje usmjeravaju evropsku dimenziju Bosne i Hercegovine. Razgovarano je o aktuelnim političkim susretima i dijalogu s najvišim domaćim i međunarodnim političkim predstavnicima o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje nužno moraju otkloniti sve oblike nametanja, majorizacije i diskriminacije, te u potpunosti omogućiti aktivna i pasivna biračka prava svima u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Čovićevog Ureda.

Čović je, kako se navodi, prezentirao Sejdiću modele koje zagovaraju legitimni politički predstavnici Hrvata i koji u potpunosti implementiraju odluku "Sejdić i Finci", ali i štite ustavna prava konstitutivnih naroda kao temeljnog ustavnog postulata Aneksa IV koje je i Međunarodni sud za ljudska prava izdvojio kao ustavnopravnu srž cjelokupnog Dejtonskog sporazuma.

Na sastanku je usaglašen jedinstven stav kako evropski iskorak podrazumijeva zakonske norme koje štite temeljne postavke Dejtonskog - pariskog mirovnog sporazuma.