open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čović: Prokockano je 26 dana, novo Vijeće ministara treba imenovati odmah, a o NATO-u poslije
Dodao je kako je prošle sedmice sjedio sa američkim ambasadorom sa kojim je jako dugo razgovarao i sa još nekim drugim ambasadorima u BiH
02.09.2019. u 14:30
get url
text

Govoreći o formiranju vlasti i potpisanom sporazumu lidera, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naveo je da je prokockano 26 dana te da je neophodno odmah imenovati sastav Vijeća ministara BiH.

-Potpis koji smo stavili je bio toliko snažan i raspravljen i bilo je za očekivati da taj posao završimo. I dalje nemamo drugog puta nego tražiti kompromis. Naš put je ka EU, ka NATO-u, ali moramo odrediti dinamiku šta je tehničko, a šta strateško pitanje. Naš stav je vrlo jasan, osigurati konstitutivnost, jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti u BiH i dati šasnsu da vlast profunkcionira - kazao je Čović.

Dodao je kako je prošle sedmice sjedio sa američkim ambasadorom sa kojim je jako dugo razgovarao i sa još nekim drugim ambasadorima u BiH.

-Pokušali smo prepoznati dinamiku. Moj je stav da odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara. Kroz novo Vijeće ministara, sve što se tiče njih, NATO-a i godišnjih izvještaja, možemo jasno riješiti, treba raditi bez odlaganja. Ne smiju nas druga pitanja omesti da imamo Vijeće ministara. Imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara u istoj osobi kao i predsjedavajućeg Zastupničkog doma, dva stuba vlasti, to je nepomirljivo. Mi smo nešto potpisali. I to je produkt jednog dugog, dugog pregovaračkog procesa, razgovora. Prije svega to treba realizirati da bi išli u neke druge razgovore - poručio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.