open-navfaktor-logo
search
"Interes naroda"
Čović: Pravimo zaokret, ne može se razvlačiti s izbornim zakonodavstvom, inače nema partnerstva u vlasti
Oni koji prave blokade u funkcionisanju Bosne i Hercegovine kako bi se proizvodila kriza, s naše strane neće imati podršku, rekao je
15.07.2019. u 14:10
get url
text

Pozicija hrvatskog naroda i aktuelna politička dešavanja bila su primarne tačke današnje sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović je poručio kako će u narednih sedam do deset dana biti predstavljen prijedlog strategije djelovanja svih tijela HNS-a, kako bi osnažili vrlo jasnu poziciju prema partnerima u BiH, i kako bi sačuvali potpunu ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

Istaknuo je i kako će se u razgovorima, koji će voditi narednih dana, osjetiti kakav bi bio "duh jednog takvog strateškog dokumenta". Osvnuo se Čović i na istupe stranaka iz HNS-a.

Istaknuo je kako je za to bilo naznaka i proteklih dana, da su "dvojica ili trojica prisutnih kolega koja su do sada djelovali u okviru HNS-a i Predsjedništva HNS-a, danas kazali da će zamrznuti svoj mandat". I taj dio je, dodaje, zajednički ocijenjen u Predsjedništvu.

-Procjena je da mi samo zajedničkim radom, vrlo jasnim iznošenjem svojih stavova u našim tijelima, bez obzira na to koliko je to velika ili mala šteta, za mene je uvijek šteta napuštanje HNS-a, kako god za nekoga bilo beznačajno, za mene je to ogromno. HNS će nastaviti dalje vrlo jasno iznositi svoje stavove i zauzimati se za sve one vrijednosti za koje se i do sada zauzimao. Za to ima potpuni kapacitet, u svakom smislu - kazao je Čović.

VEZANI TEKSTRasulo u Čovićevom HNS-u: Stranke izlaze iz članstva, pljušte optužbe

U spomenutom strateškom dokumentu, poruke prema koalicijskim, partnerima će tvrdi Čović biti snažne. 

-Oni koji prave blokade u funkcionisanju Bosne i Hercegovine kako bi se proizvodila kriza, s naše strane neće imati podršku. Morat ćemo napraviti jedan vrlo oštar zaokret. Neke stvari će se morati ublažiti, jer ovakvo stanje u BiH nikome ne mogu odgovarati, a ponajmanje najmalobrojnijem narodu - rekao je danas Čović.

Na upit novinara da pojasni šta tačno smatra pod "vrlo oštrim zaokretom", naglasio je "da se neće moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom".

-Partneri s kojima smo se opredijelili praviti vlast morat će razumjeti. Ili ćemo krenuti to raditi odmah ili ne trebaju računati na ta partnerstva -  poručio je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.