Čović: Tompsonov koncert je samo muzički događaj

objavljeno: 08.06.2017. u 15:01

U Mostaru je danas održana sjednicu Predsjedništva HNS-a, a razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i kanalu na hrvatskom jeziku.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, nakon sjednice HNS-a komentirao je i koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će se večeras održati u Mostaru, kazavši kako je to samo muzički događaj.

- Ako će jedan muzički događaj ili koncert biti udar na bilo šta u BiH, ili da imamo bilo šta dobro u BiH da bi je ovo moglo oslabiti, onda bismo trebali biti zabrinuti. Ja ovo doživljavam kao jedan u nizu muzičkih događaja i ništa više od toga. Svi oni koji su koncertu pokušali dati jedan drugi ton, izabravši neke riječi, koje se mogu vezati za slične manifestacije, na to nemam komentara - kazao je Ćović.

O tome da li će koncertom biti ugroženi odnosi među koalicionim partnerima je kazao da razlog za probleme danas može biti sve: nogometna ili odbojkaška utakmica, koncert te da s te strane nema šta komentirati.

- Parlamentarne većine nemamo; to smo vidjeli na nivou Federacije BiH, na  nivou države. Jučer smo imali zanimljive razgovore sa predstavnicima evropskih parlamentaraca. Izetbegović, Ivanić i ja pričali smo s Predom, Piculom i drugima. Ti razgovori su išli u drugom pravcu. Mislim da je krajnje vrijeme da stvari koje smo sebi stavili u zadatak prije šest mjeseci završimo do ove godine. Poput akciza, koje smo bili bili dogovorili, a onda se neko upleo u sve to, i dao sebi za pravo da promijeni sve što smo uputili u parlamentarnu proceduru. Ponovo moramo sjesti i to završiti - naglasio je Čović.

Isto se odnosi i na zakon o PIO/MIO, a prijedlozi, smatra, moraju biti sagledani na korektan način od izvršne vlasti na entitetskom nivou, na nivou države i onda ići u paralemntarnu proceduru.

- U suprotnom bit ćemo prinuđeni da s prijedlozima idemo kroz klubove i mijenjamo stvari za koje ocijenimo da su za hrvatski narod suštinske, kao što je Izborni zakon, zakon o javnom RTV sistemu - istaknuo je Čović.

Što se tiče spomenutog zakona on će ići u parlamentarnu proceduru do kraja ovog mjeseca.

- Mi smo danas tekst sagledali i vraćamo ga odborima HNS-a koji će ga slično izbornom zakonu staviti u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će do kraja mjeseca biti u Parlamentu kao jedno cjelovito rješenje - ističe Čović.

Naglasio je kako su izbori daleko i da se moramo posvetiti reformskim aktivnostima, socijalnim i ekonomskim pitanjima te stvoriti preduvjete da za kraj godine imamo kandidatski status.

- Dobit ćemo ga, vidjet ćete i da jednostavno pod tim vjetrom rješavamo životna pitanja, a reorganizacija društva je nešto što će sigurno sačekati naredne opće izbore, kada će vjerovatno neka kvalitetnija parlamentarna većina moći te poslove raditi - naglasio je Čović.

Dodao je i da se naslušao i svačega, kada je u pitanju sigurnost u Mostaru, te poručio da je grad na Neretvi sigurniji nego u bilo koji drugi grad u BiH.