open-navfaktor-logo
search
Kad je već tražio
Čović pitao ko normalan može negirati genocid i zločine, dobio je odgovor
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, preuzeo je danas predsjedavanje Domom naroda u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Tim povodom je razgovarao s novinarima, ali komentirao i odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina.
28.10.2021. u 20:51
get url
text

- Da je bilo sreće, OHR bi davno otišao iz BiH. Koliko smo nesposobni, toliko mu život prudužavamo. Vidjeli ste kako se Inzko ponašao – sjedio je ovdje 10, 12 godina i onda posljednji dan donio neki zakon i uopće ne želim govoriti o zakonu, jer ko normalan može negirati zločine i genocid. Ali to je čovjek uradio posljednji dan i pobjegao odavde. Mislim da Schmidt nikad neće koristiti bonske ovlasti. Jasno sam kazao kakve koristi sankcija može donijeti ovdje? Siguran sam da je uloga visokog predstavnika rasterećena svega onoga što je bio visoki predstavnik posljednjih 20-ak godina i danas bi trebala biti usmjerena ka putu ka EU - rekao je Čović.

Dakle, pitanje je bilo - ko normalan može negirati genocid i druge zločine. Profesor pravnih nauka Goran Šimić ponudio je odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.