open-navfaktor-logo
search
Dao pojašnjenje
Čović: Osigurati kandidatski status do kraja godine, ne treba nam ad hoc grupa
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da se na predstojećoj videokonferenciji Evropska unija - Zapadni Balkan ojača pozicija Bosne i Hercegovine na evropskom putu.
05.05.2020. u 11:54
get url
text

- Lično ću na konferenciji istaknuti da želimo ojačati svoju poziciju kada su u pitanju evropske integracije, budući da imamo jedan zastoj koji traje već nekoliko godina. Zamolit ću sve predstavnike EU-a da omoguće BiH status kandidata što prije, a svakako u ovoj godini. Tema će biti i trenutna ekonomska situacija u regiji i mi u BiH svakako očekujemo nastavak pomoći EU-a, odnosno posebno mjesto kada je u pitanju pristup fondovima EU-a iako još nemamo status kandidata - izjavio je Čović za Fenu.

On očekuje da na ovom skupu, putem videolinka, sudjeluje oko 50 dužnosnika EU-a, zemalja članica, predstavnika Evropske pučke stranke (EPP) te lideri iz regije koji pripadaju ovoj političkoj grupaciji.

Čović kaže da žali što vjerovatno neće biti jedinstvenog stava iz BiH na ovoj konferenciji, jer to negativno utječe na sam proces pridruživanja EU.

- Ako i dalje zadržimo retoriku s naglaskom na podjelama u BiH, bojim se da će odnos lidera EU-a prema nama biti identičan. Nerealno je očekivati da uz sadašnje probleme koje cijela Evropa ima zbog pandemije koronavirusa neko u EU ima razumijevanja za naše podjele i sukobe - smatra Čović.

Govoreći o nedolasku na jučerašnji sastanak ad hoc radne grupe za EU, Čović kaže da je bespotrebno formirati nova tijela pored svih onih koja već postoje.

- To ad hoc tijelo neki vide kao kompenzaciju za naš Mehanizam koordinacije, na čijoj se uspostavi dugo i naporno radilo godinama. Sad se ponašamo kao da uopće nemamo taj mehanizam. Svi uvjeti koji danas stoje pred BiH isključivo su u vezi s Vijećem ministara i Parlamentarnom skupštinom tamo gdje treba promijeniti zakon. Treba održati tu aktivnost zajedničkog djelovanja, ali ne i zloupotrebljavati uzurpirane pozicije kao što je ona u Predsjedništvu BiH - ističe Čović.

Prema njegovim riječima, već u četvrtak se sastaje radna grupa unutar Vijeća ministara koja ima ovlasti i zadatke na evropskom putu te da u tom pravcu treba djelovati kako bi se otklonile prepreke za dobijanje kandidatskog statusa.

Iako kaže da ga ne iznenađuju, Čović odlučno odbacuje optužbe da nedolaskom na sastanak ad hoc grupe koči evropski put BiH. Kaže da je ta priča jedna u nizu onih kojima se nastoji skrenuti pažnja javnosti sa stvarnih afera i problema u BiH.

- Hrvatski politički predstavnici su i dalje ključni predvodnici euroatlantskih procesa. I mi ćemo iskoristiti svoju poziciju i u Vijeću ministara i u Parlamentu da BiH ispuni uvjete za dobijanje kandidatskog statusa. Ono što od nas ne treba očekivati je da legaliziramo zloupotrebu koja se dogodila, a to je da bošnjački narod bira dva člana Predsjedništva BiH - zaključio je Čović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.