open-navfaktor-logo
search
Pritisak na EU
Čović: Ohrabrujuća inicijativa Plenkovića o preglasavanju Hrvata u BiH
Pogledajte pismo 11 zastupnika u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali,  SDP ili HDZ, rekao je Čović u Orašju
26.10.2018. u 17:47
get url
text

Hrvatski član BiH Predsjedništva i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je danas ohrabrujućom inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih eurozastupnika koji su vodećim evropskim dužnosnicima uputili pismo upozoravajući na preglasavanje najmalobrojnijih Hrvata u BiH na posljednjim izborima, čime se po njima narušavaju temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana predsjednika Vlade Republike Hrvatske, stranaka EPP-a. Pogledajte pismo 11 zastupnika u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali, jesu li SDP, jesu li HDZ - rekao je Čović u Orašju.

On je kazao kako su tri vrlo važne političke opcije u Evropskom parlamentu upoznate s problemima u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izbora koji prijete destabilizaciji zemlje.

- To su tri političke opcije u Evropskom parlamentu i jednoglasno su svi stali iza nas - dodao je Čović.

Po njegovim riječima, za takvu jednoglasnu potporu iz Hrvatske zaslužan je projekt zajedništva ostvaren kroz Hrvatski narodni sabor BiH. Po njemu jedini izlaz iz aktualne krize u BiH leži u izmjenama izbornog zakona, koje bi garantovale legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama. Istaknuo je kako se radi o odredbama odluke Ustavnog suda te predstavlja "ključni uvjet da država BiH ima stabilan ustroj i stabilno političko funkcioniranje.

Čović je na sastanku sa stranačkim čelništvom u Posavskom kantonu izrazio zadovoljstvo historijski dobrim izbornim rezultatima stranke te spremnošću svih hrvatskih političkih opcija da se zajednički bore za ostvarenje jednakopravnosti ovoga naroda.

Na posljednjim izborima Čović, za kojega je glasalo oko 80 posto hrvatskih birača, izgubio je od Željka Komšića kojega je podupro najveći broj četiri puta brojnijih Bošnjaka u Federaciji BiH. Zbog toga je Komšić u svim većinskim hrvatskim sredinama proglašen nepoželjnom osobom. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je zbog preglasavanja Hrvata i izigravanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na sjednici Vijeća Evropske unije upozorio na moguće posljedice narušavanja ravnopravnosti triju naroda, što je sastavna odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma za tu zemlju.

Jučer je pismo sličnog sadržaja najvišim dužnosnicima Evropske unije uputilo je svih jedanaest hrvatskih europarlamentaraca koji dolaze iz redova HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HNS-a, HKS-a i dvoje nezavisnih zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.