Komentirajući stavove povodom mise koja će 16. maja biti održana u Sarajevu, Čović je ocijenio da se time narušavaju vjerske slobode i prava naroda na vjerske obrede.

- Civiliziran čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira na to koliko to neko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njena komponenta - pojasnio je Čović.

Ističući zabrinutost o javnom pozivu na linč, posebno uzoritom kardinalu Vinku Puljiću te cijelom hrvatskom narodu zbog održavanja mise za, kako kaže, nevine žrtve zločina, istaknuo je da se opetovanim klevetama ugrožava i opstanak međusobnog povjerenja, koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH.

Osuđuje, kaže, sve zločine, bilo ko da ih je počinio i u bilo kojem vremenu, nužnim nazivajući da se sagledaju sve historijske činjenice i dopustiti da svaka nevina žrtva ima prvo na pijetet.

- Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini - podvukao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH je naglasio da se odnosi među narodima i religijama moraju graditi kroz uzajamno uvažavanje i poštivanje različitosti.

- Duboko sam uvjeren da smo svi spremni zajedno jačati međusobno povjerenje. U tome duhu moramo njegovati i zagovarati dijalog i mir u ukupnim odnosima u BiH. Evropski put naš je cilj, a sloboda jedna od temeljnih evropskih vrijednosti. Kao društvo se ne smijemo oglušiti na namjerno narušavanje slobode - zaključio je Čović u saopćenju koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.