VEZANI TEKST - Palmer i Eichhorst od 28. do 30. januara sa bh. liderima u Neumu: Lijep izlet ili dogovor o izbornoj reformi?

- To nisu teme o kojima će se pregovarati. Ne znam otkud ideja da žrtvujemo bilo koju poziciju - kazao je Čović, odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama da se od Hrvata u BiH traže ustupci kada je riječ o načinu formiranja domova naroda Parlamenta BiH i Parlamenta Federacije BiH.

Na upit novinara Čović je prokomentirao i poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilović da 1. februara prisustvuje i obrati se na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta RS, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH.

Čović je kazao da će "vidjeti šta je cilj obraćanja i prema tome zauzeti stajalište".

- O tome ćemo pravovremeno zauzeti stav. Lično, nemam ništa protiv da razgovaramo - kazao je on.

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Angelina Eichhorst i Matthew Palmer stižu u BiH s ciljem nastavka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Za srijedu, 26. januara, planirano da se Eichhorst i Palmer sastanu sa kolegijima oba doma Parlamenta BiH, dok će od 28. do 30. januara boraviti u Neumu gdje će biti održani pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH.