open-navfaktor-logo
search
Možda će se uključiti
Čović o formiranju Vlade HNK: Političko nadmudrivanje SDP-a i SDA nikome ne donosi ništa dobro
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je u subotu mogućnost svoga uključivanja u formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
10.06.2023. u 12:27
get url
text

- Iako dosad nisam, sve su prilike da ću se iduće sedmice uključiti u priču o formiranju Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Teško je kada imate dva partnera koja se počinju sada, ja bih rekao, nadmudrivati. Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na nivou Federacije BiH. To političko nadmudrivanje između dva bloka, SDP-a s jedne strane i SDA s druge, nikome ne donosi dobro i mislim da ćemo to morati okončati – istaknuo je u subotu novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uoči Izborne konvencije Mladeži ove stranke.

Osvrćući se na to da je u četiri mjeseca odblokirano pet prioriteta Evropske unije, Čović je podvukao kako sve prioritete moraju završiti u ovoj godini, bez izuzetaka.

- To smo definirali kada je ovdje bio povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi kroz neku 31 aktivnost po mjesecima. Uvjeren sam da će naše Vijeće ministara, a potom i Parlament BiH, završiti sve ono sto su preuzeli bez bilo kakvog prolongiranja, od najsloženijih do najjednostavnijih zahvata koje imamo, gdje je naravno i izborno zakonodavstvo i sve što treba napraviti da u izbornoj godini konačno završimo taj proces – rekao je Čović.

Na novinarski upit da komentira reakciju Islamske zajednice na završetak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Čović je dodao da nema nekih posebnih komentara na bilo kakve reakcije.

- Mi Hrvatsko narodno kazalište gradimo zadnjih 20 godina. Ono će sada dobiti svoju konačnu formu, vjerujem do kraja godine. Naravno, sve je urađeno u skladu sa zakonom i to je projekt kulture hrvatskog, ali ne samo hrvatskog naroda. Veselim se gradnji objekta i ne vidim razlog da iko u Mostaru, ali i Hercegovini ne bude dio tog projekta jer to je projekt za cijelu Hercegovinu – zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.