open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović o Dodikovoj izjavi i uniformama: Dolijevanje ulja na vatru
Dogovoreno je da danas, odnosno sutra u razgovor sa Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom zatražim da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara BiH, u skladu sa vođenim razgovorima, i da prolongiranja više ne može biti, rekao je Čović
13.05.2019. u 14:08
get url
text

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, izjavio je novinarima danas u Mostaru, da je dogovoreno da se što prije pristupi formiranju Vijeća ministara BiH. 

-Dogovoreno je da danas, odnosno sutra u razgovor sa Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom zatražim da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara BiH, u skladu sa vođenim razgovorima, i da prolongiranja više ne može biti. Da priču iz tih prepričavanja prenesemo u polje dogovora - kazao je Čović.

Dodao je Čović da su i nakon izbora rekli, da ako BiH ne dobije "legitimne predstavnike, može se ući u jednu nesagledivu krizu".

- Sada nakon izbora imamo stanje kakvo imamo. Da dalje ne bude takva kriza, mi ćemo insistirati na uspostavi Vijeća ministara BiH. Nemamo uspostavljenu zakonodavnu vlast. Nijedno povjerenstvo u oba Doma nije uspostavljeno. Imate potpunu paralizu rada - naglasio je Čović,  dodavši da Vijeće ministara radi, ali ne kako se očekuje.

Kazao je i da je pitanje resora, što se njega tiče, završeno.

- Oko izjave i resora nemamo više šta razgovarati. Istina, ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno. Ali mislim da će biti potrebno sjesti jer puno se to dešavalo u posljednjih 15 dana - poručio je Čović.

Upitan da prokomentira izjavu Milorada Dodika o obilježavanju dana Vojske RS-a, odnosno Dodikove želje da Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH obuče uniforme Vojske RS-a, kazao je da, kao i do sada, nema nikakav komentar, a potom dodao: 

- Reforma odbrane i Oružanih snaga BiH je jedna od najuspješnijih, dao Bog da smo i druge završili na sličan način. Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu kojem imamo, dolijeva ulje na vatru. Ja ću štititi interese u skladu sa Ustavom BiH - kazao je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.