Čović je pohvalio intezitet rada koalicionih partnera na državnom nivou i rad Vijeća ministara BiH. Čini mi se, kazao je, uz više ili manje problema koji ponekad iskrsnu, "to ide dobro kada je u pitanju Vijeće ministara".

- Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi. Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona, što je naša obaveza u šest mjeseci nakon uspostave vijesti to donijeti. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar ispred SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice.

Dotakli smo se i drugih tema u vezi interkonekcija.Budemo li na ovaj način radili i dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema Evropskoj uniji - kazao je Dragan Čović.

VEZANI TEKST - Dodik dozvolio da "bošnjačka strana" bude domaćin idućeg sastanka vladajuće koalicije

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se na današnju sjednicu Vlade Federacije.

- Bila je hitna sjednica i već se pokazuje nova atmosfera. Moram reći da sve što je bilo na sjednici je jednoglasno usvojeno- istakao je Nikšić.

Dodao je kako predstoji nastavak na putu reformi kao i poboljšanje odnosa u Federaciji ali i da misli "da smo na dobrom putu". 

- Ima jedna fina energija i sinergija. Učimo se još uvijek jedni na druge. Uspostavljamo porušene mostove povjerenja i kako dani prolaze, osjetim, da je sve kvalitetnije i bolje - poručio je lider SDP.

Pedsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama "Trojke" kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

- Ovo je potpuno drugačije od onog što smo imali ranije, kada je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce i onda se uzvraćalo. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom na nivou BiH- naglasio je Dodik.

On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan.