open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Čović najavio pola dnevnog reda o fiskalnoj problematici, a evo šta je zapravo u planu
Na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine planirano je 28 tačaka, a pola toga je u vezi s fiskalnom problematikom, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda.
23.03.2022. u 12:43
get url
text

- Neko misli da ćemo akcizama nešto riješiti. Apsolutno nećemo, ali ako čitav fiskalni paket usaglasimo, imamo šansu da popravimo standard građana. U četvrtak je Dom naroda na kojem ćemo imati 28 tačaka. Pola ih je u vezi s fiskalnom problematikom – rekao je Čović.

VEZANI TEKST - Udruženi SNSD i HDZ odbili raspravljati o zakonima ključnim za kandidatski status BiH u EU

Po tome bi se 14 tačaka odnosilo na fiskalnu politiku. Međutim, prema predloženom dnevnom redu, zapravo se samo nekoliko tačaka na to odnosi, ako tome dodamo i obavještenje o zaključku Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH kojim se od Vijeća ministara BiH traži da što prije pokrene proceduru usvajanja ključnih fiskalnih i budžetskih dokumenata.

Tako su na dnevnom redu sjednice, zakazane za četvrtak, 24. marta, izmjene zakona o PDV-u kojim se uvode diferencirane stope, i izmjene Zakona o akcizama kojim se privremeno ukida akciza na naftne derivate, a tu je i izmjena Zakona o plaćama i nakandama kojim se povećava koeficijent za obračun plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima.

Na dnevnom redu je i Zakon o carinskim prekršajima BiH.

Gledajući pitanja koja se dotiču finansija, na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koji je jedan od ključnih za evropski put naše države, a delegati će raspravljati i o dopuni Zakona o finasniranju institucija kojim se omogućava finansiranje izbora za vrijeme privremenog finansiranja institucija BiH, odnosno u situaciji kada nema usvojen budžet.

S druge strane, više od 15 tačaka se odnosi na izvještaje o radu, informacije, te izvještaje kolegija Doma naroda o (ne)postizanju saglasnosti o ranije predloženim zaljučcima delegata iz SNSD-a koji se odnose na nepriznavanje dopuna Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i odluka Ustavnog suda BiH po pitanju državne imovine.

Iz domena fiskalne politike nisu ni izmjene Zakona o Visokom sudksom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, pitanje zaštite prava na suđenje u razumnom roku niti izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH kojim se on usaglašava sa Zakonom o ravnopravnosti polova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.