open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Čović može biti lider Hrvata, a Izetbegovića pitaju u kom svojstvu ide u Beograd
Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Federalnu televiziju. 
27.10.2021. u 13:44
get url
text

I onda je naišao na žestoke kritike, zašto on da ide na noge predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U kom svojstvu? Ko ga je proglasio bošnjačkim liderom?

S druge strane, tu je i politički tabor koji podržava njegov potez i ovakvu odluku. 

Ima li Izetbegović izbora sada kada mu iznad glave visi "američki i evropski mač" i mogu li generalno Bošnjaci sebi priuštiti takav luksuz da kažu, "mi sad nećemo da razgovaramo"?

I Amerikanci i Evropljani poručuju - razgovarati se mora. Svako sa svakim, dok se ne dođe do nekog rješenja po pitanju izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH. 

Otišao ili ne otišao u Beograd, Izetbegović će biti na udaru. Šta god da odluči, neće valjati. Ali ako se između dva zla mora birati, onda se uvijek bira ono manje. 

E sad su tu i oni koji pitaju, a ko je Bakira Izetbegovića proglasio bošnjačkim liderom i u kom svojstvu, kada je samo predsjednik Stranke demokratske akcije, on ide u Beograd, a prije toga je bio u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.  

Isti ti ne postavljaju pitanje ko je to predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića proglasio hrvatskim liderom i u kom svojstvu on pregovara i u Zagrebu i u Beogradu? 

I da, Izetbegović nije rekao da ide da "pregovara" već da "razgovara". Razlika je drastična. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.