open-navfaktor-logo
search
Nove kritike
Čović krenuo u Brisel, završio u Moskvi: Kako je HDZ dobio još jednu lekciju iz "evropskih vrijednosti"
Iako sebe predstavljaju kao "nositelje evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini", što su nastojali potkrijepiti i stranačkim skupom nazvanim "naučnom konferencijom", Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je u ozbiljnom raskoraku sa stvarnim evropskim vrijednostima.
06.11.2020. u 17:48
get url
text

Taj raskorak nisu dijagnosticirali domaći politički oponenti i neistomišljenici već najrelevantnije međunarodne institucije, među kojima su i one u kojima su utjelovljene sve evropske vrijednosti, poput Evropske komisije.

Uprkos kontinuiranom insistiranju na prioritetnoj provedbi odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", i to isključivo u skladu sa interesima te stranke, Evropska komisija je u potpunosti zanemarila tu odluku i podredila je odlukama Evropskog suda za ljudska prava, čija je provedba ključna za uvođenje evropskih demokratskih vrijednosti u BiH.

Niti jednom u 125 stranica Izvještaja o BiH, kojeg je Evropska komisija objavila 6. oktobra, nije spomenuta odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

- Presude Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav zahtijevaju ustavne izmjene kako bi se osigurala jednakost političkih prava među svim građanima. One nisu implementirane – navodi se u Izvještaju.

VEZANI TEKST - Još jedan šamar iz Brisela: HDZ-ovci razočarani, u izmjenama Izbornog zakona nema mjesta za njihove zahtjeve

U istom Izvještaju nije bilo mjesta ni za "legitimno predstavljanje", na kojem HDZBiH naročito insistira u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali jeste za činjenicu da je pravo izbora u Predsjedništvo BiH uskraćeno pripadnicima Ostalih.

Time je Evropska komisija direktno poručila HDZ-u BiH da evropske vrijednosti, za koje iz te stranke tvrde da su njihovi nositelji, nisu uskraćivanje mogućnosti pripadnicima Ostalih da budu izabrani u Predsjedništvo BiH, ili da evropske vrijednosti nisu oduzimanje prava pripadnicima određenih konstitutivnih naroda iz određenih kantona da budu birani u Dom naroda FBiH, što zapravo predlaže HDZBiH.

Novu lekciju je HDZBiH dobio u četvrtak, kada je visoki predstavnik Valentin Inzko, podnoseći svoj posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), pojasnio da "temeljne evropske vrijednosti" nisu organiziranje svečanog dočeka osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću.

Lako je zaključiti da "temeljne evropske vrijednosti" nisu ni koncerti i mise povećene "uznicima", odnosno osuđenim ratnim zločincima iz predmeta "Prlić i drugi", baš kao i reakcije nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u okviru kojih je šef HDZ-a BiH Dragan Čović prijetio i "zaustavljanjem evropskog puta BiH".

U međuvremenu je Čović korigirao svoj stav, barem deklarativno, ali se u praksi i nije baš trudio da BiH nastavi evropski put.

Kadrovi HDZ-a BiH odbili su ranije ove godine učestvovati u radu Političke radne grupe koja je formirana s ciljem inteziviranja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH. Time su lične sujete Dragana Čovića, koji nikako da preboli činjenicu da je poražen u utrci za člana Predsjedništva BiH, stavljene ispred integracija BiH u EU.

VEZANI TEKST - Ključne poruke Vijeća sigurnosti: Dodiku prijete sankcije, NATO ostaje cilj, samo Rusija uz SNSD i HDZ

Da Brisel ne dijeli političku viziju HDZ-a BiH, odnosno da stvarne evropske demokratske vrijednosti ne korespondiraju "evropskim vrijednostima" koje HDZBiH nosi na svojim plećima, potvrđeno je i na sjednici Vijeća sigurnosti BiH.

Šef Delegacije EU-a u UN-u Olof Skoog također nije spomenuo odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", već isključivo odluke Evropskog suda za ljudska prava.

- U tom smislu, naglašavamo da se ne smiju poduzimati zakonski ili politički koraci koji bi otežali provedbu odluke u predmetu "Sejdić-Finci" i ostalih odluka Evropskog suda za ljudska prava – izjavio je Skoog.

Provedba navedenih odluka Suda iz Strazbura bila bi otežana ukoliko bi Parlamentarna skupština BiH usvojila izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na popunjavanje Doma naroda FBiH na način koji odgovara HDZ-u BiH, s obzirom da bi provedba takvog prijedloga u praksi značila produbljivanje već utvrđene diskriminacije.

Stranu HDZ-a BiH u Vijeću sigurnosti UN-a zastupala je jedino Rusija, čiji je ambasador Vassily Nebenzia koristio formulaciju "legitimni predstavnici naroda".

Međutim, vrlo je upitno da li se simpatije Rusije prema politici HDZ-a BiH mogu interpretirati kao potvrda statusa te stranke kao "nositelja evropskih vrijednosti", naročito uzimajući u obzir oprečnost stavova "prave" Evrope i ne baš briljantan status Rusije u kontekstu promoviranja i zastupanja demokratskih vrijednosti.

"Evropske vrijednosti" nisu ni blokade, sa kojima se Federacija BiH suočava već dvije godine. Zbog tih blokada, u režiji HDZ-a BiH, još uvijek nisu provedeni rezultati Općih izbora iz 2018. godine, na što je upozorio i visoki predstavnik.

Inzko je u svom Izvještaju istaknuo činjenicu da još uvijek nije formiran novi saziv Vlade FBiH, te da nisu formirane vlade u kantonima u kojima glavnu riječ vodi HDZBiH. Također je napomenuo činjenicu da HDZ-ov predsjednik FBiH Marinko Čavara opstruira popunjavanje Ustavnog suda FBiH.

Navedene činjenice potvrđuju da HDZ-ova teza o toj stranci kao "nositelju evropskih vrijednosti" nije baš usklađena sa stvarnim evropskim vrijednostima, odnosno da je u potpunoj suprotnosti sa njima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.