Čović kod Junckera lobirao za izmjene Izbornog zakona po mjeri HDZ-a

objavljeno: 02.02.2018. u 16:42

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se danas u Briselu sa Jeanom Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropske komisije.

Iz zvaničnog saopćenja koje je poslano iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ne može se najjasnije zaključiti šta su bili Čovićevi, a šta Junckerovi stavovi na ovom sastanku, ali se jasno može zaključiti da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a objašnjavao da je Izborni zakon potrebno prilagoditi njegovim i željama te stranke. U saopćenju se citira niz pojedinosti za koje je malo vjerovatno da su tako podrobno poznate Junckeru, odnosno da ih je predsjednik Evropske komisije uopće sagledao i toj mjeri ulazio u meritum problema izmjene Izbornog zakona BiH. 

-Centralna tema sastanka bila je nužna izmjena Izbornog zakona, posebno kada je u pitanju način izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na način koji u potpunosti uvažava ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, kako je izričito navedeno u stavu 47. obrazloženja odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH U 23/14, a to je "...da se prema općem načelu demokratije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti zasnovano na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim nivoima je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara osnov za stvarno učestvovanje i odlučivanje" - navodi se u saopćenju, iz čega se može zaključiti da je ovo nešto što je Čović predožio Junckeru kao svoju želju.

U saopćenju se dalje navodi da je Čović istakao "da iz navedenog jasno proizlazi kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, za koji je u predmetnoj odluci Ustavnog suda također jasno rečeno da služi predstavljanju naroda, a ne kantona. Bez ovih rješenja neće se moći organizovati legalni i legitimni izbori u oktobru 2018., te implementirati izborni rezultati".

Dalje se u saopćenju tvrdi kako su se "sagovornici složili da su to obaveze koje, bez obzira na veličinu izazova, nije moguće zaobići, jer je predstavnička funkcija Predsjedništva BiH i domova naroda u odnosu na tri konstitutivna naroda neosporiva. Otuda proizlazi i nužnost da se pitanje izbora u navedena tijela provede u skladu sa Daytonskim ustavom i sporazumom, odnosno relevantnim odredbama Ustavnog suda BiH i odlukama Evropskog suda za ljudska prava".

- Juncker je pokazao izuzetno veliko zanimanje i razumijevanje problematike reforme Izbornog zakona u BiH, te je još jednom istaknuo punu podršku Evropske komisije naporima koji se ulažu u tom pravcu - navodi se u saopćenju, i dodaje: 

- Zajednička je ocjena kako je načelo vladavine prava za EU strateški prioritetno, što znači i da svi ustavi, zakoni i drugi propisi koji se donose trebaju biti usklađeni s ustavom i njegovim osnovnim načelima.

U saopćenju iz Predsjedništva stoji i: Ocijenjeno je (ne navodi se ko je ocijenio?!) kako su naredne dvije sedmice ključne za provedbu odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 koja se, uz Dom naroda Parlamenta FBiH, implicitno referira i na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti omogućen na legitiman i ustavan način. U tom smislu dogovoren je niz sastanaka s međunarodnim pravnim ekspertima i dužnosnicima međunarodne zajednice, na kojima će se definitivno pronaći odgovarajuće rješenje.

- Na kraju susreta, najavljena je posjeta Junckera BiH za 28. februar ove godine, kada je planirana i ceremonija predaje Upitnika, kojom će se obilježiti uspješan završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja EU, što BiH otvara vrata za skoro stjecanje kandidacionog statusa - stoji u saopćenju.