VEZANI TEKST - Čović najavljuje blokade: Vrijeme je isteklo, a uvjeta za izbore nema
 

- Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provedbu izbornih rezultata nakon izbora 2022. godine. Zakonski se trenutno stanje ne može komparirati sa nemogućnošću provedbe izbora u Mostaru. Ostaje ustavna i zakonska diskriminacija i to je smetnja evropskom putu BiH - poručuje predsjednik Centralne izborne komisije. 

 

Njegovo reagiranje dolazi nakon pregovora o izbornom zakonu koji su se odvijali u Neumu ovaj vikend, te ujedno i kao poruka predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću koji je danas najavio blokade, poručivši da uvjeta za izbora ove godine nema.

- Treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije. Mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo - kazao je Čović večeras. 

VEZANI TEKST - Schmidt: Izbori u BiH će biti održani najesen 2022. sa ili bez novog Izbornog zakona BiH
 

Da će opći izbori ove godine biti održani poručio je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije dva dana, kazavši da će izbori biti održani sa ili bez novog Izbornog zakona.

- Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih - poručio je Schmidt.