Istovremeno je napomenuo kako se prostor u BiH znatno promijenio u odnosu na 1991. godine.

 - BiH danas izgleda drugačije, ali s bezbroj otvorenih pitanja. Ta pitanja bila su također otvorena i u bivšoj državi, ali na manjem prostoru zbog čega je to sada mnogo opasnije. Danas nemamo takve moći i sile, ali imamo ubojitiju silu, silu politike, diplomatskog djelovanja za koje često nemate jedno usmjerenje. Tako da u BiH danas imamo potpuno različita stajališta o tome kakvu BiH želimo i želimo li je uopće - istaknuo je Čović.

Dodao je kako jedno još hrvatski narod želi evropski put BiH, dok druge dvije politike govore o nestanku BiH.

- Naše okruženje se vidno promijenilo. Imamo Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Crnu Goru u istoj poziciji. Ostalo je puno toga 'istočno' da se dogovara. No kad bi oko toga bilo jasnih rješenja kod međunarodne moći, vjerovatno bismo se lako prilagodili. Međutim, tu nema jednoznačnih rješenja - konstatirao je Čović.

Dodao je kako mora postojati jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost, konstitutivnost, legitimno predstavljanje i federalizam bez kojeg, smatra Čović, ovaj prostor ne može opstati.

Naveo je kako hrvatski narod ne smije dozvoliti da bude naivan i izvan pregovaračkog stola.

- Treba podsjetiti da nije bilo hrvatskoga naroda u BiH, danas ne bi imali ovakvu Hrvatsku u njenim međunarodno priznatim granicama, kao što bi teško bilo i hrvatskog naroda u BiH da nije Republike Hrvatske. To je jedno biće koje treba održavati u vrijednim odnosima - poručio je Čović.

Obratio se i predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg 1991. godine Anđelko Mikulić, poručivši kako sjećanja na ove trenutke ne smiju biti zaboravljena.

U užem krugu nekadašnjih pripadnika ratnih jedinica i čelnika kantonalne i gradske vlasti, uz 30. godišnjicu zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, obilježen je i Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Tim povodom, na Trgu širokobrijeških žrtava upriličeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje, dok je za 18 sati najavljena sveta misa koju će predvoditi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Podsjetimo, Hrvati iz Širokoga Brijega i susjednih općina zaustavili su 7. maja 1991. godine kolonu od preko stotinu tenkova i oklopnih vozila JNA, koja je krenula iz mostarske kasarne prema zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske zauzeti položaje.