Sastanak između potpisnika dokumenta o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti inicirala je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara kako bi se u najskorijem roku omogućila implementacija izborih rezultata.

Dužnosnici su razgovarali o implementaciji rezultata Općih izbora u skladu sa Ustavom i rokovima oko uspostave vlasti i osiguranju nesmetanog funkcioniranja kao pretpostavkom za ostvarenje potrebne stabilnosti i napretka, s obzirom na to da Federalna vlada djeluje u tehničkom mandatu, saopćeno je.

Kako je rečeno, nužno je pristupiti hitnom uspostavljanju Vlade Federacije te se u tom svjetlu obavezalo da će se, u skladu s načelima i dogovorom, krenuti u pripremu kadrovskih rješenja po svim resorima u Vladi Federacije BiH i drugim institucijama na nivou Federacije te osiguravanja garancije za podršku kroz oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara istaknula je zadovoljstvo održanim sastankom i naglasila optimizam u provođenju izbornih rezultata kako bi se u što skorijem roku u potpunosti osiguralo funkcioniranje, stabilnost i opći napredak Federacije Bosne i Hercegovine.