open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Čović i Nelson: Lokalni izbori, Izborni zakon i euroatlantska perspektiva BiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom. Sastanku su prisustvovale i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Ellen Germain.
20.10.2020. u 14:45
get url
text

Razgovarali su o Lokalnim izborima, političkim prilikama, euroatlantskim integracijama i ekonomskoj situaciji.

Govoreći o političkoj situaciji, Čović je nužnim istakao realizaciju dogovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, rekavši da ostvareni konsenzus ne smije biti zanemaren. Istodobno je naglašena važnost Lokalnih izbora za izgradnju snažne demokratije i put ka EU.

Lokalni izbori moraju reflektirati nezavisnu političku opredijeljenost svih konstitutivnih naroda – izjavio je Čović, ističući važnost legitimnosti političkih predstavnika na svim nivoima vlasti. Naglasio je i stav hrvatskih dužnosnika o izdvajanju Mostara iz izbornog procesa.

Uvažavajući činjenicu da je novi zamah osobito važan za ostvarenje napretka ka članstvu BiH u Europskoj uniji i NATO-u, hrvatski politički dužnosnici nastavljaju rad na intenziviranju euroatlantske perspektive.

Istaknuta je i pomoć koju su Sjedinjene Američke Države iskazale BiH u nadvladavanju posljedica COVID-19. Tom prilikom, dužnosnici su iskazali uvjerenje u daljnju suradnju na unaprjeđenju dugoročnog razvoja i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.