open-navfaktor-logo
search
Novi sastanak
Čović i Milićević ponovo s rukovodstvom i radnicima Aluminija
Ovo je treći po redu sastanak Čovića i predstavnika Aluminija u posljednjih nekoliko dana. Prva dva, koji su se odvijali istog dana, 11. jula, pratili su protesti pred sjedništem HDZ-a u Mostaru
15.07.2019. u 08:07
get url
text

U Upravnoj zgradi Aluminija d.d. Mostar, s početkom u osam sati danas, dogovoren je sastanak predstavnika Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Na sastanak je, kako javlja naša reporterka, došla i ministrica Jelka Milićević. 

Ovo je treći po redu sastanak Čovića i predstavnika Aluminija u posljednjih nekoliko dana. Prva dva, koji su se odvijali istog dana, 11. jula, pratili su protesti pred sjedništem HDZ-a u Mostaru.

Prošle sedmice se oglasila i ministrica finasija u Vladi FBiH Jelka Milićević. Dala je izjavu za medije ispred centrale HDZ-a u Mostaru, odakle je poručila da je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem učinila sve što je mogla za Aluminij te da joj je s tim u vezi savjest mirna.

VEZANI TEKST - Milićević o Aluminiju: Džindiću, Novaliću i meni je savjest mirna, pokušali smo sve

Na sastanku Čovića i predstavnika Aluminija prošle sedmice doneseno je nekoliko zaključaka: 

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH, kao i NO, Uprave i Sindikata Aluminija bit će postupno zbrinjavanje i briga o uposlenicima Aluminija.

2. Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za penziono osiguranje uposlenika Aluminija, što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

3. Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij ne ide u stečaj, dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te u skladu sa rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljem odlučivanju o sudbini tvornice i uposlenika, bit će uključeni uz NO i Upravu, i predstavnici Sindikata i zaposlenika bez kojih neće moći biti donesena nijedna odluka.

-Na kraju izražavamo želju i vjeru da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija, zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i svih drugih političara svih nivoa vlasti u BiH, a posebno Vlade F BiH. Uz sve navedeno, uvažavajući činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske kao jedan od suvlasnika i do sada pružala podršku, nadamo se i očekujemo njihovu pomoć u ovoj teškoj situaciji - navodeno je prošle sedmice na kraju saopćenja Sindikata Aluminija.  

Radnici Aluminija jutros su se okupili ispred zgrade te kompanije gdje čekaju kraj sastanka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.