open-navfaktor-logo
search
Mostar
Čović i Lajčak za zajednički dijalog i konsenzus političkih partnera u BiH
Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat
12.09.2019. u 10:57
get url
text

Predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se u četvrtak u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Govoreći o važnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat. Zajednički je istaknuto kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u BiH, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u BiH, saopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Čović je poručio kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO savez, kao i na saradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom susreta izražena su očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Evropsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti kako bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta BiH, sve komisije i parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara BiH.

Čović je zahvalio ministru Lajčaku na razumijevanju i podršci koju je Republika Slovačka tokom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije pružila Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.