Mostar

Čović i Lajčak za zajednički dijalog i konsenzus političkih partnera u BiH

Objavljeno: 12.09.2019. u 10:57

Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat

FOTO: HNS

Predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se u četvrtak u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Govoreći o važnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat. Zajednički je istaknuto kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u BiH, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u BiH, saopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Čović je poručio kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO savez, kao i na saradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom susreta izražena su očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Evropsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti kako bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta BiH, sve komisije i parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara BiH.

Čović je zahvalio ministru Lajčaku na razumijevanju i podršci koju je Republika Slovačka tokom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije pružila Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije