open-navfaktor-logo
search
Najavljeni sastanak
Čović i Dodik sutra u Mostaru o formiranju vlasti na nivou BiH
U Mostaru bi sutra trebalo da se sastanu delegacije HDZ-a i SNSD-a i razgovaraju o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, najavio je lider HDZ-a Dragan Čović.
13.11.2022. u 09:36
get url
text

VEZANI TEKST - Čović nakon sastanka s "Trojkom": Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da se vlast na nivou BiH ne formira jednostavno.

- HDZ i SNSD zajedno će nastupati - rekao je Dodik.

U vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo.

- Nemam povjerenja u te institucije, ne vjerujem da će se to završiti do marta-aprila, a vjerujem i duže. HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije. Mi ćemo ući sa onima koji će prije nego što uđemo u strukture vlasti prihvatiti da se deblokiraju projekti u Republici Srpskoj u vezi sa gasovodom, aerodromom u Trebinju, Hidroelektrane Buk Bijela - naglasio je Dodik.

- Što se tiče predstavnika srpskoga naroda, želja nam je bila razgovarati sa svima onima koji imaju šanse legitimno predstavljati svoj narod. Nakon jasnih izjava od SDS-a da su se povukli i da idu u unutarstranačke izbore, a nešto je slično i s PDP-om, mi smo se dogovorili idući ponedjeljak na sastanak s predstavnicima SNSD-a i mislim da ćemo do tada imati skoro sve drugo završeno - poručio je Čović.

Prije nekoliko dana u Mostaru su o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH razgovarali Čović i stranke tzv. "Osmorke", ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).

- Analizirali smo parlamentarnu većinu na svim nivoima. Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili. Razgovaramo primarno o ključnom zadatku, da četiri naredne godine imamo stvarnu koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati - kazao je lider HDZ-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.