open-navfaktor-logo
search
Centrala HDZ-a
Čović i Dodik se sastali u Mostaru: O čemu su razgovarali
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji danas boravi u Mostaru, posjetio je centralu HDZ-a BiH, gdje mu je domaćin bio predsjednik HDZ-a Dragan Čović.
08.09.2020. u 17:12
get url
text

Novinarima se po okončanju sastanka obratio samo Dodik.

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a jedna od tema bili su i lokalni izbori u Gradu Mostaru. Sa HDZ-om BiH se razumijemo po mnogim pitanjima, i to nikada nije protiv treće strane. Sporazum koji je postigao gospodin Čović sa gospodinom Izetbegovićem vezano za Mostar, ima elemente koji su veoma interesantni. Jedan je priča o Izbornom zakonu BiH. Znam da već za desetak dana istječe rok za početak novih pregovora o Izbornom zakonu BiH i to je bila jedna od tema razgovora. Razgovarali smo i o tome na koji način zajedno djelovati u Livanjskom kantonu, kako raditi dalje vezano za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda, uz nekoliko riječi i o sutrašnjoj posjeti Matthewa Palmera - rekao je Dodik.

FOTO: FENA

Prije razgovora sa Čovićem, Dodik se sastao i sa predstavnicima mostarskih organizacija SNSD-a i SDS-a, te predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Izbornog štaba liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".

Iz HDZ-a su se u vezi sa sastankom oglasili saopćenjem. Istakli su da se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji te radu izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou. Jedna od tema sastanka, kako su dodali, bila je i nefunkcionalnost državnog nivoa oko ključnih pitanja, kao što je konačni strateški pristup i izrada plana rješavanja migrantske krize.

Kako je istaknuto, radi se prije svega o sigurnosnom pitanju koji već odavno ima ozbiljne konture po sigurnost stanovništva Bosne i Hercegovine i mora se hitno riješiti. Također, vođen je razgovor na temu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini i Gradu Mostaru te njihovog održavanja u uvjetima pandemije, posebno osiguranja tehničkih uvjeta.

Čović je ponovio stav da nema nikakvog pravnog ni zakonskog uporišta niti racionalnog objašnjena za odvajanje lokalnih izbora u Mostaru, ali da konačno održavanje izbora u gradu na Neretvi, pa čak i u ovakvim uvjetima, treba biti motiv da se stvari i na višim nivoima pokrenu iz statičnog stanja, prije svega u kontekstu predstojećih razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

Čović i Dodik najavili su da u sljedećem periodu slijede učestaliji sastanci uz šire stranačke delegacije, kao i trilateralni sastanci s predstavnicima bošnjačkog naroda, stoji u saopćenju HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.