Dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o saradnji i unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv COVID-19 te pomacima na evropskom putu. Osobito su istaknuli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je istaknuo važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa nužnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni s poticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi. Naglasio je i kako su ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti temeljen na Mostarskom sporazumu potpisanom u junu 2020. godine, uz sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman izrazio je podršku Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH. Istaknuo je i intenziviranje razgovora o evropskom putu Bosne i Hercegovine na evropskom nivou i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ.

Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH.

Istaknuo je kako je nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog diljem političkog spektra BiH mora temeljiti na potpunom i nedvojbenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati evropskim i drugim međunarodnim partnerima.

Predsjednik HDZ-a BiH je razgovarajući o utjecaju i oporavku društva od COVID-19 uime žitelja Bosne i Hercegovine zahvalio za solidarnost Republike Hrvatske u donaciji vakcina protiv COVID-19, navodi se u saopćenju za javnost HDZ-a BiH.