open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Čović držao lekciju o legitimnom predstavljanju, druge optužio za osam godina blokade Vlade FBiH
Održana je konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je glasovima delegata HDZ-a i SNSD-a izabrano rukovodstvo ovog Doma. Između ostalog, za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda izabran je Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe, nasuprot Šefiku Džaferoviću (SDA) kojeg su predložila četiri od pet delegata iz kluba Bošnjaka.
16.02.2023. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović odgovorio Čoviću: Neće vam proći ono što je u nekim krugovima obećano, što je cijena ovakve većine

To je izazvalo kritike i na račun stranaka "Trojke", kojoj pripada Ademović i čiji su lideri od njega i tražili da sebe kandiduje, ali i kritike na račun SNSD-a i HDZ-a.

Između ostalog je delegat Safet Softić (SDA) rekao da šampioni legitimnog predstavljanja uspostavljaju novi model, gdje su važan jedan čovjek, a ne četiri, dok je delegat Dženan Đonlagić (DF) istakao da je dobro da to nije uradio Klub Bošnjaka, da mu se ne može fakturisati da je osporio volju druga dva kluba, već neka to urade "oni koji su nas sve ove godine politički maltretirali kako koncept takozvanog legitimnog predstavljanja i volje nekog naroda treba da bude model funkcinisanja vlasti, a današnje glasanje će pokazati da će se osporiti prijedlog i volja Kluba bošnjačkog naroda".

Sve ovo je prokomentirao Dragan Čović, lider HDZ-a, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH koji je danas izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, uz Ademovića kao prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, te Nikolu Špirića kao predsjedavajućeg Doma.

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD izabrali Ademovića u rukovodstvo Doma naroda mimo volje Kluba Bošnjaka

Kazao je da se želi osvrnuti na šampione legitimnog predstavljana.

- Sa zanimanjem sam slušao kolege s kojim bistrimo politiku u BiH posljednjih 20-ak godina u pokušaju da BiH usmjerimo u normalnu ekonomsko-socijalnu, stabiliziranje, da napravimo pravnu državu, otvorimo do kraja euroatlantske integracije. I uvijek smo se zalagali da na tom putu, vodeći politiku koju i danas predstavljamo u ime HNS-a i HDZ-a, do kraja poštujemo legitimitet i legitimni izbor predstavnika konstitutivnih naroda gdje Ustav izravno definira zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda u BiH, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda - tvrdi Čović.

Osvrnuo se na činjenicu da Špirić i on nisu izabrani jednoglasno, odnosno da je bilo glasova protiv i suzdržanih, pa kazao da su delegati time pokazali da ne uvažavaju volju konstitutivnog naroda. 

- Ali to je vaše pravo i vi to nastavite raditi i dalje. Ali morate znati da je najvrijednija stvar od svega uvažavati drugog i drugačijeg u BiH što se vi ponekad i trudite kazati, pa i sa ove pozornice to ste pokušali osporiti kolegu Ademovića, a ja ću vam kazati da sam s vašim predstavnicima vaše politike potpisao sporazum u Mostaru gdje kažemo izrekom da ćemo osigurati legitimno presdstavljanje konstitutivnih naroda i opet izrekom u Predsjedništvu i domovima naroda. To potpišete, a nakon godinu uvjeravate svijet kako ste to mislili onako malo iz šale potpisati - tvrdi Čović.

- Zazivajući danas kako je dobro da se ovdje nešto desi, da javnost vidi kako to radimo, to bezuspješno radite 20 i nešto godina jer ste pokušali u četiri navrata izravno hrvatskom narodu izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Okrenimo se oko sebe i vidimo šta smo pokušali napravili u tih 20 godina od BiHh zbog takvih pokušaja.

VEZANI TEKST - Skopljaković: HDZ od izbora 2018. blokira formiranje Vlade FBiH, a sada Čović drugima spočitava blokadu

Maloprije kažete da vam je žao što Predsjedništvo ni Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku za ova stradanja u Turskoj i Siriji. Tu BiH ste primarno vi gradili, a jeste li je gradili. Jeste li vi blokirali u zadnjih osam godina Vladu FBiH i Vladu HNK, ili je to neko drugi, ili je to osoba koja predstavlja politiku sa ove govornice, koja vam se obraća. Morat ćete razumjeti da morate poštivati ustave i zakone i kad vam se ne sviđaju i da sa druga dva naroda morati sjediti i razgovarati. Kada će doći vrijeme da vi sjedite i razgovarate vjerovatno ovisi od vas samih - rekao je Čović.

Pozvao je stranke da budu dobra opozicija, prije svega aludirajući na SDA, "jer u zadnje četiri godine predstavnicima vaše politike se nije znalo jesu li opozicija ili predstavnici vlasti".

- Ne zazivajte da je neko otpočeo novo vrijeme. To ste vi otpočeli prije 20 godina. Shvatite da je virjeme za promjene - završio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.