open-navfaktor-logo
search
Inicijativa za dijalog
Čović dostavio NSRS-u zaključke koje je usvojio Dom naroda PSBiH
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović (HDZ) dostavio je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske zaključak Doma naroda kojim se podržava inicijativa te skupštine za razgovor i dijalog između Repubike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka - o mogućim rješenjima za BiH.
25.02.2022. u 15:38
get url
text

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ovaj zaključak usvojio je na 20. sjednici održanoj 23. februara, na prijedlog zastupnika iz Kluba srpskog naroda: Nikole Špirića, Sredoja Novića, Lazara Prodanovića i Dušanke Majkić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke u vezi pokretanja inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, podsjećaju iz entitetske skupštine.

Međutim, protiv ovog zaključka glasali su delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH koji su preglasani u drugom krugu glasanja, a dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da je dijalog dobrodošao, ali je vrlo jasno ko može voditi dijalog o onome što su nadležnosti i pitanja države.

- Entitet Republika Srpska, entitetska skupština i poslanici su proizveli ovu krizu pa neka je i rješavaju. Ne znam zašto to pokušavaju spustiti na nivo entiteta jer smo mi to već odbili. Neće se govoriti o BiH na nivou entiteta nego na nivou državnih institucija i predstavnika - poručio je Izetbegović, nakon sjednice Doma naroda PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.