open-navfaktor-logo
search
"Ogromna poruka"
Čović, Dodik i Nikšić o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU: Pružena nam je ruka, moramo je prihvatiti
Bosna i Hercegovina zvanično dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), a lideri stranaka koje će činiti vlast na državnom nivou poručili su kako "nam je pružena ruka i moramo je prihvatiti".
15.12.2022. u 19:09
get url
text

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da je zahtjev za članstvo predao u februaru 2016. godine, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Skoro sedam godina nam je trebalo, a tada smo maštali o godinu dana - rekao je Čović.

Smatra da je ovo ogromna poruka, tehnička odluka.

- Mi u ovom statusu možemo trajati godinama. Naš cilj je da iz ovog statusa izađemo već do kraja iduće godine. Pružena nam je ruka, moramo je prihvatiti do kraja - poručio je Čović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić rekao je da je potpuno jasno da ovo nije rezultat rada dosadašnjih vlasti.

- Da je ovo nešto što nam je poklonjeno. Želim odati priznanje Evropskoj komisiji koja je dala svoj doprinos oko ovog statusa - pojasnio je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, smatra da treba pozdraviti ovu odluku.

- Priznajem, da je to bilo prije nekoliko godina, da bi imao veći optimizam. Sada mi je baš i svejedno. U suštini, mislim da ovo nije dio redovnih procedura koje su uobičajne i koje su nama najavljivali, ali u svakom slučaju da vidimo šta će se iz ovoga izroditi. Mislim da je to zakašnjela reakcija na nepravdu koja je napravljena u ovoj godini, kada su Ukrajini i drugima dali taj status, a nama nisu. A mi smo prošli mnogo više tih reformi nego te zemlje - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.