open-navfaktor-logo
search
Putem Facebook-a
Čović dobio prijetnje smrću, Iz HDZ-a tvrde da je to posljedica neuspjeha pregovora o izbornoj reformi
Na Facebook stranici Kantonalnog odbora HDZ BiH Zeničko-dobrojskog kantona upućena je prijetnja smrću predsjedniku HDZ-a BiH i predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću i predsjedniku KO HDZ BiH ZDK i predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH lvi Tadiću.
22.03.2022. u 20:37
get url
text

- Prijetnja smrću se događa u ozračju kada se ulažu napori da se izmjenama Izbornog zakona implementiraju presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava i kojima je potrebno osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda i legitimno predstavljanje u institucijama Federacije BiH i BiH.

Posljedica je to neuspjeha pregovora o izbornoj reformi jer bošnjačka strana ne želi da se odrekne majorizacije i preglasavanja malobrojnijeg hrvatskog naroda, ali ujedno je i pokazatelj u kojem pravcu se može razvijati politička i sigurnosna situacija ukoliko se ne riješe ključni problemi u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK.

Iz te stranke navode kako ovo nije prvi put da su prijetnje smrću upućene Draganu Čoviću i Ivi Tadiću te podsjećaju da je 2011. godine eksplodirala podmetnuta bomba pod automobil Ive Tadića ispred zgrade Skupštine ZDK-a.

U vezi s najnovijim prijetnjama, iz HDZ-a BiH navode kako je slučaj prijavljen nadležnim tijelima kantonalnog MUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.