open-navfaktor-logo
search
Zadovoljan
Čović: Bilo bi neodgovorno ne prihvatiti pruženu ruku EU-a
Istaknuo je i kako mu se čini da je BiH ostala u centru pažnje Evropske unije
30.05.2019. u 14:04
get url
text

Na izrečeno mišljenje Evropska komisija o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvom u EU, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, tvrdi da je više nego zadovoljan, s obzirom na sve predhodno poduzeto na ovom planu.

 Pojasnio je medijima danas u Mostaru da je Evropska unija, odnosno njene institucije, poslale poruku vrlo jasnog sadržaja "sve je do vas, radite i dio ste evropske porodice."

-Čini mi se da je to dovoljno motivirajuće ili bi trebalo biti za sve nas jer osnova tih poruka je što prije napravite vlast, da bi mogli, sve ono što smo mi stavili u ovaj plan, staviti u svoje planove i agendu i provoditi - istaknuo je Čović, dodavši da će se čekati deveti ili deseti mjesc da se uspostavi Evropska komisija i sve institucije Evropske unije.

- To je jedna prilika od tri ili četiri mjeseca, da mi završimo što smo planirali. Odmah uspostavimo Vijeće ministara, bez bilo kakvog odlaganja,  dogovorimo se oko Izbornog zakona i krenemo ka nižim nivoima vlasti. Jednostavno, ono što smo dobili u pisanoj formi pretočiti u sve naše planove sukladno nadležnostima koje proizlaze iz Ustava - dodao je.

Istaknuo je i kako mu se čini da je BiH ostala u centru pažnje Evropske unije.

- Ako s druge strane vidimo da pregovaračke procese vodi gospodin Andrej Plenković, u ime najveće grupacije, Evropske pučke stranke, zadovoljstvo je utoliko više jer sam siguran da će BiH biti u središtu razmišljanja i Evropske pučke stranke i buduće strukture Evropske komisije - poručio je Čović.

Uvjeren je da će se formiranjem vlasti to u kratkom roku ostvariti.

-To će morati biti, ali do nas je, ostali smo samo mi.  Bilo bi, u najmanju ruku, neodgovorno ne prihvatiti ovako pruženu ruku – naglasio je Čović.

Dodao je i kako bi to značilo, da u jednom kratkom vremenu ispred nas, pitanja koja su stavljena morala bi biti naša svakodnevica.

-Govorimo o pravnoj državi. Vidjeli ste ovih dana imate resornog državnog ministra koji govori protiv trećeg stuba vlasti, što je u svijetu nezamislivo i tako dalje, ali da ne ulazim u te komentare, znači, institucije vlasti moraju zaživjeti skladu Ustavu – poručio je.

Obzirom da je jedan od zahtjeva Evropske komisije, koji vlasti u BiH moraju ispuniti, Izborni zakon i održavanje izbora u Mostaru, Čović je naglasio kako je to funkcioniranje pravne države.

- Kako funkcionira pravna država ako ne provodite odluke Ustavnog suda te iste države, čemu se nadati. Ustavni sud je vrlo jasno kazao da neke stvari u Zakonu odudaraju od Ustava. Moramo naći rješenje za izbor članova Predsjedništva da imamo legitimne predstavnike sva tri konstitutivna naroda kako to Ustav definira, predstavnike u Domu naroda na isti način i stvoriti preduvjete da se Grad Mostar već iduće godine može uključiti u izborni proces- poručio je, da se sve to mora završiti u nekoliko narednih mjeseci.

Vjeruje, da će biti dovoljno odgovornosti, s obzirom na to da su izborni rezultati dosta jasni.

-Sve smo dogovorili oko Vijeća ministara, mislim da se na isti način može i oko Vlade Federacije, samo moramo te naše dogovore konačno pretočiti u praksu - poručio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.