open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović: Bez Hrvata nema politike u BiH
Meni je pripala čast da predstavljam svoj narod, a siguran sam da smo kroz ovu kampanju koju vodimo četiri godine, pokazali da se može uljuđenom kampanjom dobiti uvjerljivo izbore unutar hrvatskog naroda - kazao je večeras lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović.
03.10.2022. u 00:19
get url
text

- Želim se zahvaliti svim glasačima koji su podržali politiku koju provodimo i uopće svim glasačima koji su izašli na izbore da bi mogli kazati da imamo izlaznost približno kao prije četiri godine. Na poseban način hrvatskom glasačkom tijelu, kolegama iz HNS-a i HDZ-a koji su predvodili kampanju kojom smo željeli ukazati na probleme i da BiH ne može biti normalna evropska zemlje i da ne može funkcionirati bez hrvatskog naroda kao potpunog i jednakog Ustavom kojeg će predstavljati legitimni predstavnici - kazao je Čović u obraćanju medijima i dodao:

- Mi smo i dalje u situaciji da u razmišljanju nekakve drugačije BiH, brojniji narod u FBiH može odvojiti 200-300 hiljada glasova i birati hrvatskog predstavnika. Mislim da su pogriješili, prije svega zbog BiH i budućnosti BiH.

Čović kaže da kada se zbroje rezultati moći će se poslati jasna poruka o političkoj budućnosti BiH.

- Siguran sam da ćemo danas kada zbrojimo sve rezultate moći jasno poslati poruku: bez hrvatskog naroda i HNS-a neće se moći voditi politika u BiH. Jedno veliko hvala Borjani Krišto koja je imala hrabrosti i mudrosti i iskustva da predstavlja hrvatski narod i svima onima koji su je podržali na tom putu da imamo jednog kandidata. To znači da smo uskratili jedan drugi kvalitet u političkom životu Hrvata, višestranački pluralizam. Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerovatno posljednji izbori u koje ćemo ući, a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH.

- BiH ima samo jedan put, euroatlanski put. BiH mora biti organizirana po mjeri sva tri konstitutivna naroda, a te narode moraju predstavljati legitimni predstavnici - kazao je Čović.

Na pitanje kako komentariše rezultate Izetbegovića i Bećirovića, kazao je:

- To neka analiziraju Izetbegović i Bećirović. Hrvatski narod je izabrao što je htio, bošnjački narod što izabere, mi ćemo uvažavati. Isto tako i sa predstavnicima srpskog naroda. Mislim da je politika koju vodi Izetbegović davno poražena politika, kako će to dalje ići, to oni najbolje znaju - zaključio je on, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.