Courtois je branio za Belgiju u meču u kojem je Italija golovima Barelle i Berardija pobijedila i osvojila treće mjesto.

Golman je nastavio s kritikama i u intervjuu nakon utakmice, navodeći da je zabrinut za zdravlje igrača zbog sve gušćeg rasporeda iz sezone u sezonu.

- To je samo utakmica za novac i moramo biti iskreni o tome - rekao je Courtois, a prenosi ESPN.

- Za UEFA-u, to je dodatni novac i to je dodatna utakmica zbog televizije - dodao je.

Nastavio je s kritikama navodeći da je za sljedeću godinu predviđen još gori raspored, zbog zimskog svjetskog prvenstva u Kataru.

- Sljedeće godine imamo Svjetsko prvenstvo u novembru, a morat ćemo igrati do kraja juna. Bit će povreda. Niko ne brine o igračima. U junu, nakon duge sezone, morate igrati četiri utakmice u Ligi nacija, a dobit ćete dvije sedmice odmora. To nije dovoljno za igrače da nastave da igraju 12 mjeseci na vrhunskom nivou - naglasio je golman.

Courtois je komentarisao i najave FIFA-e da razmatra odigravanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine, dok je projekat Superlige odbačen.

- Oni su protiv Superlige, a ustvari isto rade. Planiraju dodatne utakmice, dodatne trofeje, Konferencijski kup ili kako god da se zove... Uvijek je isto. Oni mogu biti ljuti jer klubovi žele Superligu, ali ne misle o igračima, nego samo o svojim džepovima. Sada čujete da planiraju svake godine odigravanje evropskog ili svjetskog prvenstva. Kada ćemo odmarati? Nikada. Na kraju će najbolji igrači trpiti zbog povreda. Nismo roboti. To je samo više i više utakmica i manje odmora za nas o čemu niko ne brine - zaključio je golman belgijske fudbalske reprezentacije i Real Madrida Thibaut Courtois, piše Football Italia.