open-navfaktor-logo
search
Laži i širenje straha
Cormack: Atmosfera uoči izbora u BiH zabrinjavajuća
Rekla je da je ono što je čula u skorije vrijeme, a u vezi s izbornom kampanjom upravo suprotno promicanju demokratije i demokratskih vrijednosti
19.09.2018. u 10:07
get url
text

Dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Da li se radi o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

- Bez obzira na to da li se radi o proizvodnji oružja "za ne daj Bože", o otcjepljenju, da li govorimo o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju... Ne bi ova kampanja trebala biti o tome. Ono čemu se nadam u ovoj kampanji jeste da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače - kaže Cormack.

Rekla je da je ono što je čula u skorije vrijeme, a u vezi s izbornom kampanjom upravo suprotno promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti.

- Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji - smatra ambasadorica Cormack.

Stoga poziva sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu ovakve retorike, da više akcenta bace na ono što se dešavalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apeliranja na strah i zastrašivanje.

- Otud pozivam građane da 7. oktobra izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje - kazala je, između ostalog, ambasadorica Cormack za Radio Slobodna Evropa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.