open-navfaktor-logo
search
Laburistička stranka
Corbyn traži od novog britanskog premijera da održi drugi referendum o Brexitu
Ko god postane novi premijer trebao bi imati dovoljno samopouzdanja da postavi svoj sporazum, ili odbijanje sporazuma, narodu na glasanje
09.07.2019. u 17:21
get url
text

Britanska vodeća opoziciona Laburistička stranka zatražit će od novog konzervativnog premijera, za koga se očekuje da će preuzeti dužnost 24. jula, da održi drugi referendum o britanskom napuštanju Evropske unije.

Laburistički čelnik  Jeremy Corbyn izjavio je kako njegova stranka želi drugi referendum o bilo kakvom  sporazumu dogovorenom s Bruxellesom koji postigne novi konzervativni čelnik dok se  uveliko očekuje da to bude bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson - ukoliko vlada pokuša da napusti EU bez sporazuma.

Proevropski kritičari unutar i izvan Laburističke stranke s pomiješanim reakcijama su odgovorili na Corbynovu objavu, koji tvrdi da se njegova stranka još zalaže za nove opće izbore na kojima bi mogla predstaviti svoje planove za blaži Brexit.

- Ko god postane novi premijer trebao bi imati dovoljno samopouzdanja da postavi svoj sporazum, ili odbijanje sporazuma, narodu na glasanje - piše Corbyn u emailu članovima Laburista.

- U takvim okolnostima, želim jasno poručiti da će se  kampanja Laburista "Za ostanak" suprotstaviti ili scenariju bez sporazuma ili torijevskom (konzervativnom) sporazumu koji ne štiti ekonomiju ni radna mjesta - piše on.

- Potrebni su nam opći izbori - piše Corbyn, dodajući kako njegova stranka još vjeruje u svoj plan - zasnovan na carinskoj uniji nakon Brexita i odnosima nalik onim u jedinstvenom tržištu - koji je "senzibilna alternativa koja bi mogla ujediniti našu zemlju".

Brexit je podijelio Laburiste u istoj mjeri kao i konzervtivce Therese May.

Corbynov današnji politički zaokret uslijedio je nakon žestokih rasprava i pritisaka proevropskih laburističkih članova, i njegovih konsultacija s vodećim sindikatima u zemlji, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.