open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Čomor: Ima rješenja za imenovanje nove vlade, samo je pitanje smije li to "Trojka" zbog HDZ-a
U utorak na sjednici Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine znat ćemo da li postoji parlamentarna većina ili ne i u kom smjeru se stvari kreću, kaže Eldar Čomor, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, komentirajući proces formiranja vlasti u Federaciji. 
26.02.2023. u 13:12
get url
text

Stav SDA je da nema vlasti bez onih koji nemaju izborni kapacitet i rezultate koji im omogućuju da formiraju vlast. To su HDZ, podrškom HDZ-a i SDP jer su dobili člana rukovodstva FBiH, i to je SDA na osnovu izbornog rezultata i broju delegata u Domu naroda.

U utorak je sjednica Zastupničkog doma FBIH i prema riječima zastupnika Eldara Čomora desit će se normalna stvar a to je dogovor rukovodstva Federacije u kontekstu formiranja vlade FBiH.

- Mi s druge strane vidimo otpor HDZ-a. Otpočeli su konsultacije s OHR-om u vezi izmjena i štimanja izbora, i budućih vlasti u FBiH. HDZ je bio prvi kod visokog predstavnika. Jedan od nedomakratskih, behatih i bezobraznih izlaza iz ovoga bilo bi ponovno petljanje OHR-a i visokog predstavnika. To bi bilo dodatno štimanje rezultata izbora i vlasti, što je potpuno neprihvatljivo - kaže Čomor za Hayat.

Trenutna Vlada može ostati u tehničkom mandatu. Ali normalna stvar bi bila da se ovi učesnici, SDA, HDZ i SDP dogovore, kaže on.

- Ne trebaju nam nove intervencije visokog predstavnika. Stvar je vrlo jednostavna. Visoki predstavnik ne treba da se petlja u ove stvari. U Parlamentu FBiH ima dovoljno kapaciteta da zastupnici pokrenu izmjene Ustava FBiH po kojima će biti moguće da dva člana imenuju premijera i buduću vladu FBiH u određenim rokovima. Dovoljno je za to dvije trećine zastupnika - objašnjava.

VEZANI TEKST - Schmidt jednokratnim rješenjem namjerava obezvrijediti Lendin potpis, jer bi trajno rješenje ugrozilo HDZ BiH

Iz SDA su za tu opciju. U Domu naroda potrebna je pola delegata i natpolovična većina u klubovima. Izgleda jednostavno.

- Ali glavno pitanje je da li to se smije uraditi od HDZ-a. I to se neće uraditi. I njihovi partneri to ne smiju, jer će na kraju izaći licemerstvo međunarodne zajednice, HDZ-a, "Trojke plus". Sve će se učiniti da to ne izađe na vidjelo. Kad je toliko moćan visoki predstavnik, nek ne mjenja Ustav, nek uvede prijevremene izbore pa da vidimo šta ćemo onda – tvrdi Čomor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.