open-navfaktor-logo
search
Podstrek za turizam
Čolpa: Odlazeći putnici sa Aerodroma Sarajevo više neće plaćati taksu 20 KM
Odlazeći putnici sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo više neće plaćati 20 KM putničke takse, Odluka je Vlade Federacije BiH, a po zaključku Zastupničkog doma Parlamentna Federacije Bosne i Hercegovine.
14.10.2021. u 11:44
get url
text

Naime, Federalna vlada je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje avio prometa u Federaciji BiH.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je zaključkom od 8.3.2021. godine zadužio Vladu Federacije BiH da u Odluci o putničkoj taksi briše odredbu na osnovu koje je svaki odlazeći putnik dužan platiti naknadu od 20 KM, kao jednu od mjera poticanja rasta broja putnika. Inicijator je bio zastupnik Nihad Čolpa.

VEZANI TEKST - Bajić: Uposlenicima Aerodroma Sarajevo smanjene plaće za 35 posto

- Pozdravljam odgovoran potez Vlade FBiH da realizira zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 8.3.2021. godine i donese Odluku o prestanku važenja Odluke o putničkoj taksi. Ukidanjem putničke takse stvoreni su uvjeti za ostanak postojećih i dolazak novih niskobudžetnih aviokompanija na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, što će dovesti do velikog porasta broja turista u našem glavnom gradu i Federaciji. Najvažniji u učinak od porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje. Korist će imati mnogi od hotelijera do prijevoznika i svih drugih privrednih grana koje su povezane sa turizmom - rekao je za Faktor Nihad Čolpa, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i dodao:

- Ova odluka je dašak svježeg zraka za turizam u Sarajevu i FBiH koji od početka pandemije prolazi kroz mnoge poteškoće. Naša zemlja ima zaista sjajne turističke potencijale. Potrebno je da osiguramo uvjete za brz i jeftin dolazak turista. Modernizacija aerodroma i proširenje kapaciteta trebaju biti jedan o prioriteta budućih vlasti. Smatram da nemamo vremena za politiku isključivosti i da je vrijeme za politiku saradnje i uvažavanja. To jedino donosi konkretne rezultate.

Dodaje kako turisti koji slete u Sarajevu će obilaziti cijelu Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.