open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Colomina sa Podžićem: NATO snažno podržava BiH, očekujemo nastavak rada državnih institucija
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao je sa zamjenikom pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom.
09.12.2021. u 16:06
get url
text

U gostujućoj delegaciji bili su i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, šef Političkog odjela NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt, te predstavnik Odjela NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Dragana Vešović.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju u odbrambenom resoru, uvjetima rada sa ograničenim finansiranjem, zastojem u radu državnih institucija i drugim okolnostima.

Ministar Podžić goste je upoznao sa aktivnostima na realizaciji obaveza MO i OS BiH iz Programa reformi za 2021. godinu.

- Iako Program reformi nije usvojen, mi svoje obaveze kontinuirano izvršavamo. Imamo napredak u okviru realizacije svih vidova saradnje sa NATO-om. Usvojili smo nove partnerske ciljeve kroz koncept operativnih sposobnosti pripremamo Bataljonsku grupu lake pješadije za NATO-vođene misije, nastavljamo učešće u mirovnim misijama, razvijamo sistem obuke po NATO standardima. Također, i pored ograničenih finansijskih sredstava, uz pomoć prijateljskih zemalja, otpočeli smo proces modernizacije OS BiH - istakao je ministar odbrane Podžić, uz riječi hvale NATO-u za svaku vrstu podrške.

Zamjenik pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina zahvalio se ministru Podžiću na doprinosu pripadnika OS BiH u NATO-ovoj misiji u Afganistanu. Pohvalio je požrtvovanost i spremnost OS BiH da uvijek budu na usluzi svim građanima, posebno na poslovima deminiranja u BiH.

- NATO snažno podržava suverinitet i teritorijalni integritet BiH, očekujemo nastavak rada državnih institucija, a mi smo vam i dalje podrška u svim reformskim procesima -  istakao je Colomina.

Na kraju razgovora ministar Podžić je istakao da će MO i OS BiH i dalje unapređivati operativne sposobnosti uz očekivanja dalje podrške kako NATO-a tako i prijateljskih zemalja, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH. 

Delegaciju Ministarstva odbrane BiH su, pored ministra Podžića činili i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Odsjeka u Sektoru za međunarodnu saradnju MO BiH brigadir Velibor Purković te oficir za NATO/Pfp programe pukovnik Ismet Kadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.